Сумщина закупила тестів на COVID-19 чи не найменше в Україні

09.04.2020

За інформацією DOZORRO, станом на 5 квітня Сумщина закупила тестів на виявлення COVID-19 чи не найменше в Україні – 145. Позаду лише Кіровоградська та Рівненська області, пише  everyday.sumy.ua.

Ситуація в Сумській області начебто і не є критичною, наразі наш регіон за рівнем захворюваності перебуває на 10 місці в Україні і має 56 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Але кількість закуплених тестів бентежить.

У деяких областях, таких, як Харківська, Вінницька, Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Донецька, Одеська та інші, тестів закуплено понад тисячу, а то і декілька тисяч. На Київщині взагалі 10,5 тисяч.

Сумська область витратила на тест-системи 55,7 тисяч грн.

90% тестів, які закупили в Україні через Prozorro, — це експрес-тести. Вони показують наявність у крові антитіл до вірусу. Тобто дають позитивний результат для людей, організм яких активно бореться з COVID-19, і тих, хто перехворів. Їх багато купують центри надання первинної медичної допомоги та звичайні лікарні.

Точно діагностувати коронавірус можна лише за результатами ПЛР-тестів, які встановлюють саме наявність вірусу, а не антитіл до нього. Їх переважно купують лабораторії.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: