У Сумах майже 90% адмінпротоколів про порушення карантину скасовуються в суді

14.04.2020

Майже 90% адмінпротоколів поліціянтів про порушення карантину скасовуються в суді. Про це повідомила юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Яна Кравець, пише suspilne.media.

«Поліціянти пояснюють це тим, що «ми не роз’яснюємо, розбереться суд». Ми на вас накладаємо, ми бачимо порушення, чітко виконуємо норми. Враховуючи ту позицію, яку дотримуються наші суди, статистика показує, що 90% виправдовує (порушника — ред.) і обмежуються попередженням», – каже Кравець. За її словами, постанови Кабміну — це підзаконний нормативно-правовий акт, який роз’яснює порядок виконання, а якби була заборона, як це вказано в постановах, то мав бути закон. Тоді б ці протоколи було б важче скасувати.

Також Яна Кравець розповіла, які питання потрібно поставити, коли на вас поліція складає адмінпротокол за порушення правил карантину:

Запитати у поліціянта у чому полягає суть правопорушення. За її словами, поліціянт який складає адмінпротокол про порушення має роз’яснити норму, яку людина порушила.

Яке саме із порушень передбачених статтею 44(3) було вчинено вами.

Яким нормативно-правовим актом передбачено ваш обов’язок чи дії, за які передбачено відповідальність за невиконання цього обов’язку.

Вона радить записувати це на аудіо чи відео, а також вказати в протоколі: «З порушенням не згідний, письмові пояснення надам у суді». А також сфотографувати протокол.

За словами Яни Кравець, усі ці заходи спрямовані в першу чергу не для того, щоб с когось стягнути штрафи, а для того щоб убезпечити нас як громадян і зберегти наші життя.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: