Суд відмовив «НАК Нафтогаз Україна» в нарахування штрафних санкцій для білопільських тепловиків

15.04.2020

До суду звернулось АТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” до відповідача Комунального підприємства Білопільської міської ради «Теплосервіс» про стягнення 8,9 тис. грн відповідно до договору постачання природного газу, а також судові витрати, пов’язані з розглядом справи та штрафні санкції.

Згідно з актами приймання-передачі природного газу за січень-квітень 2016 року позивач передав, а відповідач прийняв природний газ загальною вартістю 2466858 грн 91 коп. В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач порушив взяті на себе зобов’язання та всупереч умовам укладеного між сторонами договору несвоєчасно оплатив отриманий природний газ, у зв’язку з чим останньому нараховані пеня та 3% річних.

Закон України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» передбачає, що на заборгованість за природний газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води, погашену до набрання чинності цим, неустойка (штраф, пеня), інфляційні нарахування, проценти річних не нараховуються, а нараховані підлягають списанню з дня набрання чинності цього Закону.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку, що нарахування пені та 3 % річних, виходячи з суми заборгованості за природний газ, яка була погашена до набрання чинності Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» є неправомірним, тому відмовив у задоволенні позову повністю за його необґрунтованістю.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: