Чим у Сумах дезинфікують вулиці?

24.04.2020

Сумські вулиці дезінфікують хлорним розчином. Така відповідь 23 квітня надійшла в Сумах від КП «Міськводоканал» на запит. У ньому журналісти хотіли дізнатись, що саме підприємство продало сумському «Шляхрембуду», який використовує цю речовину для миття вулиць, передає suspilne.media.

Отже, відповідь така: продали «Шляхрембуду» 1,2 тонни гіпохлориту натрію молдавського виробництва на майже 21,5 тис грн. У листі пишуть, що ця речовина використовується: для систем водовідведення, знезараження води плавальних басейнів і питних водогонів.

На сайті виробника вказано: речовина — хімічна сполука з формулою NaClO. Слабкий її розчин (2%), як побутовий відбілювач, використовується для очищення гладких поверхонь. Розчин, що містить 3-6% гіпохлориту натрію, як дезінфікуючий засіб.

Еколог Сергій Шевченко говорить, що хлорвмісні дезінфікуючі розчини вбивають бактерії, але на віруси, які він вивчав, вони не діють.

«Сподіваються, що саме хлор буде знищувати вібріони, які потрапили в зовнішнє середовище. З досвіду нашої роботи, а ми працювали по вірусу гепатиту «А», який дислокований у воді, в основному, ми проводили роботу в Сєвєродонецьку, в трьох точках визначали наявність вірусу гепатиту «А»: в річковій воді Сіверського Донця, у великих басейнах, і третя точка – водорозбірна колонка, звідки питна вода подавалася у шахтарське поселення. У всіх трьох точках був вірус гепатиту «А». Заборонили публікувати ці дані, на той час, це 80-ті роки. Нами було визначено, спочатку теоретично, а потім практично, що вірус вільно проходить через процес хлорування», — розповів доцент кафедри екології Сумського державного університету Сергій Шевченко.

«Це поширена речовина для дезінфекції і стічних, і технічних, але тільки не питних вод. При взаємодії з вуглекислим газом повітря, буде нейтралізовуватися все, і ніякого шкідливого впливу не буде, тільки щоб не стікало в річки, в озера. Він знезаражує від бактерій, але віруси різні є. Є віруси, які можуть піддаватися, а деякі стійкіші. Коронавірусу до 50 видів різних, тому тут важко сказати», — говорить доцент кафедри хімії Сумського педуніверситету Анатолій Скляр.

У Сумах машини дорожників поливають дороги з 6 квітня. На це з грошей платників податків міста візьмуть майже 2,5 млн грн. Щодо виділення 1,5 млн депутати вже проголосували 31 березня. 900 тис грн їм радив додати на дезінфекцію вулиць виконком тиждень тому.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: