Начальник обласного департаменту освіти: «Навчальний рік завершується не пізніше 1 липня»

24.04.2020

Навчальний рік завершується не пізніше 1 липня, що передбачено законом «Про повну загальну середню освіту». Ця норма діє, зокрема, і в умовах карантину. Про це директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Вікторія Гробова повідомила в рамках відеоселекторної наради для керівників органів управління освітою, директорів інтернатних закладів

Посадовиця акцентувала увагу на тому, що закладам загальної середньої освіти необхідно завершити навчальний рік відповідно до структури, визначеної закладом освіти на початку навчального року, а також з урахуванням виконання календарно-тематичних планів.

Вона зазначила, що відповідно до частин третьої та четвертої статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», питання організації освітнього процесу, виконання освітньої програми, навчального плану є внутрішніми питаннями кожного закладу загальної середньої освіти, його педагогічної ради та завданням педагогічних працівників. В умовах дистанційного навчання педагогічні ради шкіл можуть самостійно визначати деталі освітнього процесу і завершення навчального року, а підсумкове оцінювання може здійснюватись віддалено.

Вікторія Гробова наголосила, що з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у 2019/2020 навчальному році МОН України рекомендовано не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, у тому числі останні дзвоники та випускні вечори.

Керівникам закладів загальної середньої освіти необхідно розробити і затвердити графіки видачі випускникам 9-х класів свідоцтв про здобуття базової середньої освіти з урахуванням необхідності дотримання протиепідеміологічних вимог.

Учням, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, доречно надіслати копії відповідних документів електронною поштою або в інший спосіб, з подальшим врученням оригіналу документа у вересні 2020/2021 навчального року.

Начальник відділу дошкільної, загальної середньої освіти Світлана Бирченко зазначила, що Міністерством освіти і науки України направлено закладам освіти лист-роз’яснення щодо проведення підсумкового оцінювання та завершення 2019/2020 навчального року, у якому рекомендується скласти графік дистанційних перевірочних робіт та усних опитувань з метою недопущення перевантаження учнів і раціонального використання часу; провести підсумкове річне оцінювання навчальних досягнень учнів, ураховуючи результати оцінювання з використанням технологій дистанційного навчання за ІІ семестр.

Вона звернула увагу на те, що у 2019/2020 навчальному році звільнено від проходження державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти. ДПА в 11-х класах відбудеться у форматі ЗНО.

Начальник відділу інклюзивної, позашкільної освіти та виховної роботи Юрій Харламов наголосив, уже затверджено календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. На сьогодні сформовано мережу пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов у 6 округах (міста Глухів, Конотоп, Охтирка, Ромни, Суми, Шостка). Планується задіяти 46 пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання, із яких на базі закладів загальної середньої освіти – 20, професійної (професійно-технічної) освіти – 6, вищої освіти – 20.

Проте, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) та у зв’язку із ситуацією, що склалася, зовнішнє незалежне оцінювання не відміняється, воно відбудеться за будь-яких обставин, але дати його проведення залежать від того, коли буде знято обмежувальні заходи.

Міністерством освіти і науки України розроблено два сценарії проведення ЗНО-2020.

Якщо карантин закінчується не пізніше, ніж початок травня, червня, тоді основна сесія буде тривати з 25 червня до 17 липня, результати учасники отримають не пізніше 31 липня, а додаткова сесія триватиме з 28 липня до 11 серпня.

Якщо карантин закінчується не пізніше, ніж початок серпня, тоді основна сесія буде тривати з 17 серпня до 4 вересня, результати учасники отримають не пізніше 17 вересня, а додаткова сесія триватиме з 22 вересня до 6 жовтня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: