Суд визнав факт булінгу в одній із шкіл Сумщини

26.04.2020

Цькування постраждалого (назвемо його А) у класі глухівської школи продовжувалось майже 5 років. Крім нього, у справі фігурують три булери-однокласники – Б, В, Г.

За словами батьків постраждалого 15-річного підлітка, знущання над їх сином почались з 5 класу. Він часто повертався додому весь забруднений крейдою. Спочатку батьки сприйняли ситуацію як рядову, мовляв, діти балувались, з ким не буває. Але коли це стало повторюватись систематично, зрозуміли, щось тут не так. Почали розпитувати.

– Від сина дізналась, що його одягом витирали дошку, потім жбурляли по ньому брудною ганчіркою. Зошити, книжки забирали і кидали на підлогу або дражнили, віддаючи по одному протягом дня. Систематично ховали особисті речі, які потім не всі були знайдені. Окрім всього цього, нагороджували стусанами та образливими словами. Емоційний стан дитини був пригнічений, у нього зникло бажання ходити до школи, – розповідає мама.

За її словами, вони зверталися до класного керівника. Але вчителька відповідала, що це у дітей тепер така гра, що А в усьому сам винен, а батькам розповідає, щоб розчулити. Разом з тим однокласники зазначали, що день у них розпочинався із знущань над А.

Звертались постраждалі й до директора. Проводились розмови з батьками кривдників та ними самими, але це нічого не змінило.

Мама й тато пропонували синові перейти в інший клас або школу, але він не хотів, говорив, що зі всіма іншими однокласниками має гарні стосунки. Лише ці троє хлопців так себе поводять.

На жаль, кожен наступний навчальний рік був новим випробуванням, як для психіки самого А, так і його батьків. Було таке, що у відчаї після чергового знущання, тато А не стримався і схопив «за шкирку» одного з кривдників (В), сказав, щоб залишили сина у спокої. Батько В за це подав заяву до поліції. Справа була припинена у досудовому порядку через примирення сторін. З родини А батьки В стягнули моральний збиток, змусили попросити вибачень у їх сина.

Тим часом рідні помітили, як в А почалися проблеми зі здоров`ям. Зверталися до спеціалістів, проводили лікування. Діагноз – ВСД за кардіологічним типом.

– У 7 класі нічого не змінилось. Його періодично нагороджували стусанами, іноді довго не міг сісти. Одного разу набили синця під оком та сказали, якщо не розповість вдома, то на цьому буде крапка і припинять його бити. Стерпіли. Терпіння виправдалося – відчепились. А натомість у сина з’явилась сивина у волоссі, – розповідає мама.

Батьки зраділи, коли у 8 класі в А начебто почали налагоджуватись відносини з однолітками. За словами матері, син максимально намагався це зробити: ходив з ними займатись на спортмайданчик, грав у футбол не тільки у шкільний час, а й позакласний. Думав, що в такий спосіб стане «своїм», а своїх не чіпають.

Хлопець перейшов до 9 класу. У січні стався черговий конфлікт, який привів А до лікарні, а батьків – до поліції.

– Двоє хлопців тримали його за партою, а третій стукав по голові м’ячем, вимазаним у крейду. Потім почали наливати воду з лійки на парту та на голову. На якійсь із перерв хлопець викинув м’яча у сміттєвий бак, за що отримав стусанів, поки не повернув його. Далі ж дісталось і брудним м’ячем, – згадує мама. – Син зателефонував батькові, попросив забрати зі школи: у нього боліла голова, тремтіли руки, нудило і було тяжко дихати. Вдома дали заспокійливе, через деякий час зателефонували до сімейного лікаря, який порадив звернутися до педіатра в поліклініку. Діагноз – ВСД за змішаним типом. Невроз. Пройшли курс лікування.

Після цього у школі була зібрана комісія та затверджено план заходів для запобігання та протидії булінгу. Крім цього, за рекомендацією директора навчального закладу, батьки 20 січня 2020 року подали заяву до поліції. Заяву в правоохоронні органи щодо проведення розслідування конфлікту також подав і сам керівник ЗОШ. Але поліцейські, ознайомившись із ситуацією, спершу не побачили причин для продовження справи і скоро на цьому поставили крапку.

Батьки ж вирішили йти до кінця, для них було важливо довести, що сина систематично цькували і принижували троє однолітків, що це класичний факт булінгу і в цьому є винні, які нарешті мають відчути якесь покарання, зрозуміти, що вчиняли злочин, а не просто балувались.

Сім’я звернулись до сумського адвоката Сергія Барсука. Він подав скаргу до головного управління поліції в Сумській області. Тоді правоохоронці взялись детально вивчати ситуацію.

– Якщо є ознаки булінгу, поліція має скласти протокол за ст.173-4 та направити документи до суду. З першого разу вони не вбачили в діяннях підлітків нічого подібного. Можливо, так сталось, тому що поняття «булінг» і все, що з ним пов’язане, – нове. Тому і важко встановити, що це саме воно. Але в даному випадку поліція зібрала і надала достатньо фактів, – говорить адвокат.

Матеріали з допитом свідків, учасників були скеровані до Глухівського міськрайонного суду. Засідання проходили 15 і 16 квітня окремо по всім трьом фігурантам. Суд визнав, що відносно постраждалого вчинялося цькування і встановив штраф для батьків неповнолітніх за ч.4 ст.173-4 – 1700 грн.

Як зазначила начальник Глухівського відділу освіти Людмила Васянович, це перший випадок у міських школах, коли батьки звернулись до суду.

– Адміністрація навчального закладу робила все, щоб залагодити конфлікт між учнями. Проводились зустрічі зі всіма батьками, велись розмови з дітьми, було створено комісію та ін. Дирекція робила все, що від неї вимагається, – прокоментувала Людмила Васянович.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: