Якими раніше були поминальні звичаї на Сумщині

27.04.2020

Про поминальні звичаї жителів різних районів Сумської області розповіли на Фейсбук-сторінці Відділу нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури.

«На Краснопільщині ходять на кладовище поминати родичів на «Родани́цю», в понеділок на восьмий день по Великодню.(с.Самотоївка)

На Білопільщині цей день називається «Про́води». Качали крашанки по могилках: тричі перекочували яйце через могилу і залишали. Раніше, за спогадами старожилів, крашанки і цукерки з могилок ніхто не забирав. Зараз можуть збирати (с.Іваниця). А в Куянівці поминальною є Мироносна неділя — чотирнадцятий день після Великодня. Цього дня ходять «на клайбище».

В Улановому на Глухівщині поминають на «Ро́дічі»: у вівторок, на дев’ятий день

після Великодня. На кладовище носять писанки, і тричі качають їх по «мо́гилках» родичів, ніби малюючи хрест. Ці писанки могли залишати на могилі, або забирали й потім роздаровували.

У селі Перемога «Про́води» відбуваються також у вівторок. Тут та в селі Шалигине не прийнято обідати на кладовищі. Лише «Покачають їєчка» по могилках, а поминають вже вдома.

«Проводи́» у Ямному на Великописарівщині бувають у неділю, наступну після Великодня. Поминають рідних, розкладаючи крашанки, цукерки й печиво на могилки. Родичі збираються біля могилок, на кладовищі споживають їжу.

«Радониця», «Діди» в Гамаліївці Шосткинського району — у вівторок на дев’ятий день після Великодня. На кладовищі споживають їжу, а можуть поминати рідних і вдома», — ідеться у повідомленні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: