Поліція розслідує причини загибелі бджіл у шести районах Сумщини

29.04.2020

На Сумщині гинуть бджоли. Про це повідомили пасічники Путивльського, Сумського, Недригайлівського, Роменського, Білопільського та Глухівського районів. За інформацією Держпродспоживслужби, йдеться про загибель комах із понад 500 бджолосімей, передає Суспільне.

«Зайшов на пасіку – пасіка вся лежить біля литків, навіть є й матки. У суботу така ж картина була. Вночі відбувся парниковий ефект, це рівносильно тому, що побризкати кожний вулик дихлофосом», — розповідає пасічник із Путивльського району Олександр Ковтун.

Живих бджолосімей на цій пасіці майже не залишилось. Олександр каже, що має збитків на півмільйона гривень. За його словами, у селі, крім бджіл, загинули кролі і кури.

Керівник місцевої аграної фірми  ПП «Карла Маркса» Станістав Гаркавенко розповідає: «На сьогоднішній день «Карла Маркса» не відкрив ще жодної каністри, жодного препарату. Вони всі ліцензійні, всі вони не шкодять бджолам. Якщо б ми їх використовували, то використовували б тільки вночі, коли бджоли сидять. Але, повторюся, холодно, і препарати нема проти кого вносити.»

У Держпродспоживслужбі розказали: бджоли на пасіці Олександра Ковтуна померли не від інфекцій. Аналізи ж на отрутохімікати не проводили.

«В деяких випадках виключили інфекційні захворювання, специфічні для бджіл, в одному випадку є підтвердження про наявність в підморі бджіл пестицидів — Роменський район», — прокоментував начальник відділу управління Держпродспоживслужби у Сумській області Віталій Крючков.

Усього мор бджіл зафіксували у шести районах Сумщини. По них поліція відкрила спільну справу — за статтею 239 ККУ «Забруднення або псування земель речовинами, шкідливими для життя та здоров’я людей та довкілля.»

«У минулому році теж склалася подібна ситуація, тоді бджолярі теж понесли втрати через загибель бджолосімей. Кримінальні провадження тоді відкривалися у Глухівському районі, Білопільському, Охтирському районі. Ці кримінальні провадження ще відкриті і слідство ще не завершено», — розповів співробітник відділу комунікацій Нацполіції Сумщини Володимир Кузьменко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: