У сумському ботанічному саду показали, які рослини квітнуть під час карантину

02.05.2020

Цього року в сумському ботанічному саду через карантин може не відбутися фестиваль «Бузковий блюз». Захід щороку проводять у час, коли в саду квітнуть кілька десятків видів бузкових кущів. Нині бузок ще не розцвів, але свою красу на повну демонструють інші, у тому числі й рідкісні, рослини, передає suspilne.media.

Наприклад, сон — занесений до Червоної книги України. У ботанічному саду є три види цієї рослини.

Сон. Сумський ботанічний сад

«У нас рослини квітнуть, починаючи з лютого і закінчуючи груднем місяцем. В цьому році, взагалі, із аномальною мякою зимою, цвітіння деяких рослин було і в січні», — розповідає директор ботанічного саду Сумського педуніверситету Сергій Буднік.

Тюльпанів тут квітне близько сотні сортів. Серед них є й такі, що охороняються законом. Як, наприклад, тюльпан Шренка та тюльпан Кальє. Останній, до речі, росте тільки в сумському ботсаду та на кримському Кара-Дазі. На сьогодні рослина вже також відцвіла. Поруч із тюльпанами – півонія. Має розквітнути за тиждень-півтора.

Серед квітучих — й отруйний горицвіт весняний й магонія падуболиста. Сергій Будник каже, сік її плодів використовують у кінематографі для імітації крові.

Більшість рослин, що ростуть у сумському саду, завезені з інших країн, як, приміром, опунція. Рослина з Мексики, вона – їстівна.

Опунція. Сумський ботанічний сад

На сьогодні, на пяти гектарах території ботанічного саду налічується близько тисячі видів рослин, 250 з них – це дерева та кущі. Серед рідкісних дерев, які незабаром розквітнуть – клокичка периста, яка, окрім Сумщини, росте лише в Карпатах.

«Делегація з Німеччини одного разу приїздила до нас, і вони були вражені, що в нас є така рослина, а в них в жодному ботанічному саду немає», — розповідає Сергій Буднік.

Зазвичай, розповів директор ботанічого саду, о цій порі року вони приймають в середньому пять екскурсій на день. Це – школярі міста й області, а також туристи з різних міст України. Поновити екскурсії планують після завершення карантину.

У сумському ботанічному саду квітнуть рідкісні рослини

Дивіться, яка краса У сумському ботанічному саду вирощують близько тисячі видів рідкісних рослин. Суспільне зафільмувало для Вас, які саме квіти та дерева квітнуть у цей період.

Опубліковано UA:Суми Четвер, 30 квітня 2020 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: