У Сумах зберігається ікона, яка врятувала солдата під час Великої Вітчизняної війни

04.05.2020

Сумський обласний художній музей у своїх фондах має святиню, яка зберегла життя солдату під час Великої Вітчизняної війни. У 1980-х роках літній чоловік приніс народну ікону з образом Казанської Божої Матері.

Образ Марії з Немовлям написано на червоному тлі (так звана «краснушка» – красива, святкова). Всемилостива Богородиця українського типу – у яскравому червоному мафорії із «золотим» орнаментом по краях. На відміну від канонічних ікон із смиренним ликом, українська Богоматір з люблячою та доброю посмішкою дивиться на усміхнене, кучеряве Немовля у яскраво жовтому гіматії з благословляючою правицею.

У народі цей образ є найпоширенішим типом богородичних ікон, так звана Одигітрія (з грецької дороговказниця, та, що вказує шлях). За легендою, ця ікона була створена євангелістом Лукою.

Наприкінці свого життєвого шляху, коли минуло вже понад двадцять років, цей же чоловік приніс до музею чеканний латунний оклад від ікони. Завдячуючи працівникам за збереження святині,з радістю оглянувши ікону, він приклався до неї й зі сльозами на очах розповів про те, як вона врятувала йому життя. Коли пішов на війну, мати дала цей оберіг. На фронті був танкістом. Під час бою у танк попала бомба, двоє бійців загинули, а чоловік був врятований.

З одного боку ікона обрізана, і оклад не щільно обрамляв її, власник пояснив, що був змушений обрізати обпалений бік.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: