Майже місяць шосткинські вогнеборці гасили пожежі в Чорнобильській зоні

05.05.2020

З 6 по 30 квітня особовий склад другого державного пожежно-рятувального загону був задіяний у гасінні масштабних лісових пожеж в зоні відчуження поблизу Чорнобильської АЕС. Наскільки важко було шосткинським вогнеборцям приборкувати стихію та чи зазнали вони радіаційного випромінювання, розповів заступник начальника четвертої пожежно-рятувальної частини Олександр Чмихов.

Рятівники виконували завдання вахтовим методом, приїжджаючи у зону відчуження на дві або на п`ять діб – в залежності від складності ситуації. Постійно, без права виїзду з місця події, чергували два автомобіля. За словами Олександра Чмихова, за увесь час на гасіння пожеж було залучено 52 рятівника – це більша частина усіх працівників пожежної частини.

Приборкувати вогняну стихію було непросто через мінливу погоду та сильний вітер.

Поля, які не обробляються, заросли чагарником та деревами. Болота і річки майже пересохли – води практично взяти ніде.

Відтак, шосткинським рятувальники, аби заправити цистерни водою, доводилося долати відстань до 10-ти кілометрів. Ночували вогнеборці прямо в автомобілях, готові у будь-який момент виїхати за викликом на місце займання, до якого іноді треба було добиратися 20 кілометрів.

Перше, що кинулося в очі Олександру Чмихову, коли той приїхав до зони відчуження, це величезні ділянки лісу, які вогонь знищив повністю. Від колись розкішного зеленого лісу залишилися тільки обвуглені стовбури дерев.

Вогонь розповсюджувався на сотні гектарів, легко перекидаючись через широкі асфальтові дороги та по верхівкам дерев. Сильний вітер лише ускладнював ситуацію.

Олександр Чмихов розповідає, що кілька разів пожежні автомобілі доводилося відводити від місця гасіння – адже через різку зміну напрямку вітру вогонь йшов прямо на рятувальників. Також у важке становище вогнеборці потрапили 13 квітня, коли пожежа виникла в безпосередній близькості від об’єкту «Укриття».

Вогонь підійшов на відстань 300 метрів від об’єкту «Укриття». Однак йому пожежа не загрожувала, тому що територія саркофагу обкошується і знаходиться у задовільному протипожежному стані

Існувала загроза безпеки інфраструктури, розташованої поблизу об’єкту. Але завдяки спільним зусиллям пожежних з Шостки, Глухова, Полтавської, Черкаської областей та місцевих рятувальників пожежу вдалося локалізувати і загасити.

Шосткинські пожежні неодноразово вимірювали радіаційних фон тих місць, де їм доводилося працювати. За словами Олександра Чмихова, за відсутності пожеж рівень радіації на асфальті не перевищував допустимих норм. Підвищене радіаційне випромінювання спостерігалося іноді під час пожеж — коли з землі піднімалися продукти горіння та пил.

По завершенні кожного гасіння, щовечора, рятівники проходили радіаційний контроль — також перевірявся і їх одяг. У особового складу Шосткинської пожежної частини перевищення норм зафіксовано не було. Не постраждали від небезпечного випромінювання і автомобілі, які до того ж, по приїзду додому були продезінфіковані.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: