Сумське підприємство завдало збитків краматорському заводу

06.05.2020

Цей факт встановив Господарський суд сумської області.

До суду звернулось  ПАТ  «Краматорський завод важкого верстатобудування» із позовом до ТОВ «АЛЕСМЕТ СОЛЮШН» про стягнення 35,5 тис. грн збитків, понесених позивачем внаслідок невиконання відповідачем обов’язку щодо реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. А це, в свою чергу, позбавило позивача права включити суму ПДВ до складу податкового кредиту та скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, суд знайшов підтвердження, що дійсно, не було здійснено належного оформлення товаросупровідних документів, тобто, в порушення встановленого Податковим кодексом України обов’язку щодо реєстрації податкової накладної на суму 35590,00грн., відповідач не виконав.

Відповідно до ч.2 ст.16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди за наявності правопорушення, що потягло її виникнення.

Суд  прийшов до висновку про те, що порушення відповідачем зобов’язання в частині обов’язку зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних позбавило позивача права включити суму ПДВ до складу податкового кредиту та, відповідно, скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання на суму 35590,00 грн., тобто позивач поніс збитки. Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 35 590,00 грн збитків, а позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі, повідомляє пресслужба Господарського суду Сумської області.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: