«Дірявий» музей Чайковського під Сумами ремонтувати не збираються

07.05.2020

20 років без опалення, дірява стеля, стіни з грибком. У такому вигляді музей Петра Чайковського у Низах, що недалеко від Сум, зустрів 180-річний ювілей композитора, 7 квітня, передає suspilne.media.

Нині у музеї запустіння. Через стелю видніється небо, почорнілі стіни, експонатів майже немає. Про сьогодення музею розповідає Любов Коген, яка 30 років опікується експозицією «Чайковський і Україна» — відтоді, як її вперше відкрили.

«Для нас найбільша цінність – це саме бути в цьому будинку, до якого приїздив великий композитор», — говорить наукова співробітниця Сумського обласного краєзнавчого музею Любов Коген.

Приміщення, у якому нині знаходиться музей Чайковського, — садиба Кондратьєвих-Суханових, пам’ятка історії та архітектури. Петро Чайковський гостював тут щоліта протягом 9 років, у 70-х роках ХІХ століття. Композитор жив у флігелі поруч, який не зберігся.

Музей орендує третю частину садиби, у двох інших були бібліотека та музична школа. Будинок знаходиться у комунальній власності Низівської селищної ради. Її голова Алла Шершак каже: на ремонт коштів немає. «У кінці 2015 року там трошки його пофарбували, привели в належний стан, а всередині роботи ніякі не проводилися, тому що це великі кошти. На цей рік (ред. — 2020) ми не планували нічого робити, в наступному році будем дивитися», — сказала Алла Шершак.

За словами Алли Шершак, два-три роки тому районна адміністрація та рада планували виділити на ремонт більше 2 мільйонів гривень. При цьому, сільрада хотіла зайняти одне крило будівлі. Проти виступили учасники проєкту з відродження садиби, і на цьому переговори закінчилися.

«З нашого місцевого бюджету ми не можемо виділити такі гроші, це для нас великі кошти. Є можливість просити у района субвенцію, в області, ну для цього потрібен проєкт. Там більше 700 квадратних метрів площа вся, її треба отопити взимку, її потрібно охороняти. Дуже дорого, якщо воно буде просто стояти. Ну, їздять до нас на екскурсію зараз люди, з інших міст приїжджають, – це малі кошти, вони приїжджають просто, подивилися і поїхали, це все безкоштовно», — говорить голова Низівської селищної ради Алла Шершак.

Музей Чайковського працює тільки в теплі місяці, з травня по жовтень. У сезон тут проводять екскурсії. А любителі музики, каже Любов Коган, приїжджають все рідше. «Опалення немає з 1996 року, вже більше 20 років. Тому це приміщення в такому жахливому стані: це і грибок, це і пліснява. Звичайно, речі і музичні інструменти не можуть зберігатися в такому приміщенні, тому ми вже 23 роки перевозимо їх взимку до краєзнавчого музею», — розповідає науковий співробітник Сумського обласного краєзнавчого музею Любов Коген.

Експонати наразі у сховищі: це речі, які відтворюють інтер’єр епохи Чайковського, — меблі, посуд, картини сумських художників, написані до 150-річчя композитора. Їх повернуть до садиби, коли потеплішає, і кімнати прогріються. А старовинний рояль нікуди не возять – він зламаний, тому він лишається зимувати в садибі, у компанії кількох стендів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: