Як пройти тестування на антитіла до COVID-19 у Сумах?

09.05.2020

Сумщина — одна серед перших областей, де відбувається масове тестування на антитіла до коронавірусу.

Де можна пройти тестування?

Тестування на антитіла до covid-19 можна пройти в Центрах служби крові в Сумах, Конотопі та Шостці.

Сама процедура для людей є безкоштовною, займає трохи більше 10 хвилин. Результати — вже наступної доби, пише spec-kor.com.ua.

«На даний момент уже проведено дослідження 368 тестів, із них процент виявлення – приблизно 1%. Ми використовуємо вітчизняні тест-системи. Використовуємо метод імуноферментного аналізу. І виявляємо антитіла до COVID-19» — коментує завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Сумського обласного центру крові Євгенія Батура.

Кого і навіщо тестують?

Основна мета тестування – допомогти визначити реальну статистичну картину по кількості хворих і тих, хто безсимптомно перехворів. А це, в свою чергу, пришвидшить боротьбу з пандемією в Україні. Всі дані, зібрані в Сумах, будуть передані в МОЗ та оброблені їх відділом статистики.

На даний момент центр запрошує на тестування три категорії жителів міста та області: тих, хто перехворів на коронавірус та має відповідну довідку (14 днів після виписки), громадян, які мали симптоми ГРВІ або перехворіли пневмонією (14 днів після зникнення симптомів) та лікарів-інфекціоністів. Зараз їм не до відвідання центру крові, ми це розуміємо тому тестуємо їх віддалено. Кров для аналізів у них зібрали безпосередньо на робочих місцях.

«Кінцева мета – віднайти тих донорів, які можуть бути донорами антиковідної плазми. І за допомогою їх плазми лікувати тих людей, які зараз захворіли. Або знаходяться в тяжкому стані, наприклад», — пояснює завідувачка відділенням медичного обстеження та комплектування донорських кадрів Сумського обласного центру крові  Антоніна Бабинець.

Також Сумський центр крові завершує формування груп, які б могли робити тестування та брати плазму від тих, у кого виявили антитіла, на виїзді. Працюватимуть такі виїзні лабораторії на території всієї Україні.

Хто може пройти тестування?

1 — ті, хто вже є донорами Сумського центру крові

2 — хто хоче стати донором

3 — будь-які люди, які хочуть дізнатися, чи перехворіли на коронавірус

Оскільки пріоритетним напрямком тестування на антитіла до коронавірусу, що проходить у СОЦСК, є донори, пропонуємо усім, хто не мав виражених захворювань, але не хоче чекати, стати донором – і пройти тестування в ході донації.

Таким чином ви:

Одержите набагато повнішу інформацію про стан свого здоров’я, пройшовши тестування не лише на антитіла до коронавірусу, але й на ВІЛ-інфекцію, сифіліс, гепатити і отримавши консультацію лікаря

Запустите процеси оновлення і омолодження у своєму організмі, покращите його активність та обмін речовин

Матимете право на два оплачуваних вихідних та донорську грошову компенсацію

Врятуєте чиєсь життя!

Безумовний пріоритет у проходженні тестування:

 донорам – від стану їх здоров’я залежить стратегічне для держави питання забезпечення реципієнтів компонентами крові

тим, хто хоче стати донорами (здати тести на антитіла до коронавірусу у ході донації)

 тим, хто хворів на пневмонію чи ГРВІ з характерними симптомами.

Що означає наявність антитіл у плазмі?

По-перше, такий громадянин будет знати, що він уже перехворів на коронавірус і ця інфекція не є для нього особливо небезпечною.

По-друге, за бажання цей житель Сумщини зможе стати донором плазми для лікування пацієнтів з тяжким перебігом захворювання. Нагадаємо, українська компанія «Біофарма» є членом Міжнародного Альянсу з розробки потенційно ефективної імунної терапії. В межах цього проекту компанія має мету зібрати 300 літрів плазми з антитілами до КОВІД. Після визначеного законодавством терміну, плазма на заводі буде перероблена в ліки і передана в лікарні для проведення клінічних випробувань. «Біофарма» працює синхронно із найкращими спеціалістами із США, Німеччини, Японії, Британії, Австралії. Відбувається регулярний обмін даними та інформацією.

Таким чином, з плазми донорів, які перехворіли на коронавірус, Україна вироблятиме імуноглобулін, який має високі титри антитіл до COVID-19. Розроблятимуть цілі програми лікування із застосуванням цього препарату. Такі інновації дозволять значно знизити кількість ускладнень та смертності від страшного вірусу.

Донорам плазми, що містить антитіла до COVID-19, виплачуватиметься грошова компенсація у сумі 1200 грн. за літр плазми.

І головне – вони знатимуть, що їх плазма рятує життя хворих на коронавірус.

Тому донори зацікавлені пройти тестування якомога швидше. 

Перш ніж приходити до центру крові не як донор, зателефонуйте за номером 066 009 11 10 і уточніть, чи потрібне тестування у вашому випадку.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: