Чи загрожує інфекція дитині, народженій від хворої на коронавірус жительки Сумщини?

10.05.2020

Як ми повідомляли, Глухівський пологовий будинок закритий на карантин. Причина — в однієї з породіль після виписки виявили коронавірус.

«25-річна жінка поступила в пологове відділення Глухівської лікарні без найменших ознак захворювання, не кашляла і не чхала, була абсолютно здоровою. Поки була в пологовому будинку, там дотримувалися всі необхідні карантинні заходи, і, само собою, обробка палат кварцом та всього відділення. Малюк з’явився на світ 30 квітня, на третю добу молоду маму виписали додому, а через кілька днів вона відчула себе погано і звернулася до сімейного лікаря. Експрес-, а потім і ПРЦ-тести показали наявність у глухівчанки небезпечної інфекції», — повідомив районний акушер-гінеколог Ігор Барахович.

За словами завідувачки Глухівської санстанції Марини Матвієнко, у немовляти коронавірус не розпізнаний: через грудне молоко він не передається, і якщо мати буде дотримуватися всіх необхідних санітарних норм, тобто доглядати за новонародженим у масці й часто мити руки, то малюк від неї не заразиться, пише shans.com.ua.

Що ж стосується ситуації в цілому, то після виявлення коронавірусу пологове відділення закрили на карантин попередньо на два тижні, а всіх майбутніх мам відпустили по домівках. Як прокоментував Ігор Барахович, на цей проміжок часу припадає небагато пологів — виходячи з передбачуваних дат, встановлених акушерами-гінекологами. Спочатку планувалося, що всіх породіль будуть направляти в Шосткинську ЦРЛ. Але 9 травня Бараховіч уточнив, що маршрут пацієнта змінений, і тепер жінок будуть відправляти в тому числі й до Сум, у залежності від місця проживання. Наприклад, із Путивля ближче до обласного центру, а не до Шостки.

Як ідуть справи сьогодні в глухівському пологовому будинку? Співробітники говорять, що через тиждень можна буде відкриватися. А поки там усе ретельно миють, дезінфікують.

Марина Матвієнко доповнила, що зараз іде перевірка контактних осіб на наявність коронавірусу. Уже протестована перша партія співробітників пологового відділення — 8 осіб, аналізи взяті, результати очікують. Решта — акушери-гінекологи, медсестри й санітарки (їх близько 10) — будуть обстежені трохи пізніше.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: