Олександр Стрельченко: З вини влади медсестри у своє професійне свято сидять без зарплат, доплат, захисту і перспектив

12.05.2020

Про це сьогодні, 12 травня, в День медичної сестри, заявив голова Сумської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ — ЗА ЖИТТЯ, депутат обласної ради Олександр Стрельченко. За його словами, фахівцям цієї галузі сьогодні не до свята. По-перше, через коронавірус 20% від кількості всіх захворілих складають медики, тому що так і залишаються незахищеними. По-друге, вони отримують мізерні зарплати, а обіцяні урядом доплати так ніхто і не дав. І, по-третє, Україна швидкими темпами втрачає медсестер — вони їдуть працювати за кордон. За останні 5 років з лікарень звільнилися від 16 до 26% медичного персоналу.

«З початком 2-го етапу медреформи ситуація з виплатами зарплат медперсоналу стала ще гіршою. У лікарнях стали платити менше в порівнянні з минулим роком, так як обсяг фінансування за новою моделлю з НСЗУ для більшості лікарень знизився. Зараз з медиків зняли всі доплати (за стаж, шкідливість, категорію та ін.). І часто зарплати через це знижуються вдвічі», — заявив Олександр Стрельченко.

Опозиціонер нагадує, що з початком епідемії COVID-19 медикам обіцяли надбавки до посадового окладу в 300%. Що, за його словами, для молодої медсестри без категорії і стажу має становити близько 9,7 тис. гривень. Але поки ні за березень, ні за квітень цих грошей медики не отримали, що спровокувало хвилю протестів по всій країні на початку травня.

«Влада запевняє, що зробила все необхідне для виплати грошей медикам і обіцяє вирішити це питання. Але вона просто перекладає всю провину на місця, де нібито не можуть нормально порахувати доплати. Але поки центральні і місцеві влади з’ясовують стосунки: хто винен, виплати не проводяться, або виплачуються з затримками, або не в повному обсязі, або за рахунок місцевих бюджетів», — зазначає Олександр Стрельченко, який є секретарем бюджетної комісії обласної ради. І проводить аналогію, в той же час в наглядових радах «Укрзалізниці» і «Нафтогазу» вчасно продовжують отримувати мільйонні зарплати.

Політик наголошує, що через таку ситуацію в Україні через два-три місяці може наступити точка неповернення, коли в лікарнях почнуться масові скорочення, а багато лікарів і медсестер будуть звільнятися самі, тому що у них немає ні зарплат, ні доплат, ні захисту , ні перспектив.

Єдиним виходом Олександр Стрельченко вважає скасування згубної медреформи. Відповідний законопроект (реєстр.№3130) зареєстрували народні депутати від ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ у Верховній Раді. У ньому йдеться про те, що необхідно відновити роботу епідеміологічної служби, робити все, щоб лікарі відчували себе захищеними і бачили, що про них піклуються. Фінансування медичної галузі має становити не менше 5% ВВП. А так звана реструктуризація медустанов в регіонах країни повинна проводитися тільки з урахуванням реальних можливостей фінансування і надання медичної допомоги на місцях, забезпечення роботою профільних фахівців.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: