Найбільше повідомлень про шахрайства надходить із Сум — поліція

14.05.2020

З початку 2020 року до поліції Сумщини надійшло 205 заяв про шахрайства, у 107 випадках – справи розкриті. Для порівняння: за 2019 рік зареєстровано 442 шахрайства, 247 – розкрито. Про це в ефірі «Теми дня» розповів Володимир Кузьменко, спеціаліст відділу комунікацій ГУНП в Сумській області, передає suspilne.media.

Найбільше повідомлень про подібні злочини цього року надійшло із Сум, а також Білопільського, Конотопського, Глухівського, Роменського, Шосткинського районів та Охтирки.

Найпоширенішою, за словами Володимира Кузьменка, залишається схема обману, коли людині повідомляють що її син/внук/близький родич скоїв злочин/потрапив в ДТП/ опинився у складній ситуації, терміново потрібні гроші, щоб «відмазатися». «Наприклад, 7-го травня до жителя міста Суми зателефонував нібито його внук, терміново попросив дати 8 тис. грн і нікому про це не розповідати. Гроші мав забрати «знайомий», яким виявився водій однієї зі служб таксі міста. Як з’ясувалося, водій згодом перерахував кошти на певний рахунок. Можливо, він виконав роль кур’єра, а можливо, був спільником — зараз це розслідується. Та найцікавіше, що наступного дня дідусю знов зателефонував «внук» і попросив дати ще 25 тис. грн», — розповідає Кузьменко.

Контакти та адреси людей зловмисники знаходять у довідниках, моніторять сайти оголошень, аналізують соціальні мережі конкретних людей та їх родичів — процес може тривати місяцями.

Складність розкриття подібних злочинів полягає у тому, що часто шахраї фізично знаходяться в інших містах, навіть областях, а у конкретному місті, де скоюють злочин, мають спільників.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: