На Сумщині через «чорних лісорубів» сперечаються державна лісова охорона та екологічна інспекція

14.05.2020

Державне підприємство Кролевецьке лісомисливське господарство спростовує інформацію, що була розповсюджена у мережі Інтернет щодо скоєного самовільного порубу.

Йдеться про подію, що сталася 30 березня цього року, близько 19:00 год. Тоді лісником Дубовицького лісництва було виявлено двох лісопорушників, що на підводі везли 2 колоди свіжозрізаної сосни довжиною 4 м діаметром 43 та 38 см. Під час затримання вони почали чинити опір, а один із порушників, взявши сокиру, погрожував фізичною розправою, а інший учасник в цей час перерізав мотузки, якими були прив’язані колоди, скинув їх, забравши коня крадії втекли з місця злочину. Все це було зафіксовано на відео. О 21:00 год лісник повідомив про дану подію лісничому. Наступного дня лісничий повідомив керівництво лісгоспу про напад на співробітника. Одразу ж були надані свідчення слідчому Кролевецького ВП ГУ НП в Сумській області про дану подію.

У цей же день працівниками лісової охорони виявлено самовільний поруб дерев сосни звичайної. Цього ж дня, близько 15.00 год,  працівником екологічної інспекції у с.Тулиголове була затримана підвода з навантаженою на неї колодою сосни в діаметрі 54 см. Сліди підводи і вивели на цей же самовільний поруб. 31 березня працівниками рейдової бригади ДП «Кролевецьке ЛМГ» була доставлена слідчо-оперативна група на місце скоєння порубу для проведення слідчих дій. За поданням лісгоспу №443 від 31.03.2020 року відкрите кримінальне провадження та внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020200190000116 від 31.03.2020 року. Ці два випадки злочину об’єднані в одну справу.

У зв’язку із цими подіями Державною екологічною інспекцією в Сумській області проведена позапланова перевірка Дубовицького лісництва. При перевірці виявлено, ще 18 пеньків, що частково були понижені та приховані «чорними лісорубами» підстилкою та землею, що ускладнювало їх виявлення. Екологічний інспектор цілеспрямовано називав квартал, виділ та місце знаходження, де були виявлені пеньки, з чого можна зробити висновок, що інспектор добре володів інформацією.

“Державна лісова охорона та екологічна інспекція – це державні установи, на які покладені обов’язки збереження навколишнього природного середовища, що вимагає спільних зусиль в боротьбі з «чорними лісорубами», а не у звинуваченні один одного. Складається враження, що ми знаходимось на різних «полюсах», а бажано співпрацювати”, – наголошують на підприємстві.

У ДП “Кролевецьке ЛМГ звертають увагу на те, що доки буде ринок збуту незаконної деревини, а це приватні пилорами та цехи переробки, будуть траплятись самовільні поруби. Якщо б господарі пилорам несли кримінальну відповідальність за придбану незаконну деревину, як це прийнято в країнах Прибалтики, зокрема, то самовільні рубки зменшилися б до мінімуму.

05453.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: