Вісім сумчан отримають грошову компенсацію на житло

15.05.2020

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулось онлайн-засідання комісії щодо розгляду заяв членів сімей осіб, які загинули (пропали безвісти), померли та осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Під час засідання члени комісії одноголосно підтвердили розміри вже призначеної грошової компенсації для восьми осіб з інвалідністю з числа учасників бойових дій на території інших держав, рішення комісії по яким приймалося в 2019 році.

Загальна сума необхідних коштів для виплати грошової компенсації становить 9 млн 816 тис. гривень. При надходженні коштів з державного бюджету їх буде перераховано на особисті рахунки заявників, відкритих у відділеннях АТ «Ощадбанк». Після отримання коштів, заявники, як і раніше, протягом року матимуть право придбати житло на території України.

Окрім того, членами комісії було розглянуто зміни до Урядової постанови щодо механізму забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, які набули чинності 6 травня нинішнього року.

Відповідно до Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей (постанова Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 214 (зі змінами), право на отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення мають:

члени сімей учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти), померли;

особи з інвалідністю I-II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних з перебуванням у цих державах.

Громадяни, які претендують на отримання грошової компенсації, обов’язково повинні потребувати поліпшення житлових умов та перебувати на обліку за місцем проживання відповідно Житлового кодексу, а особи з інвалідністю I-II групи повинні бути включені до списку громадян, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень.

Віднині термін, з якого особа має перебувати на квартирному обліку, не має значення: до внесення змін необхідно було перебувати на квартирному обліку станом на 1 січня 2018 року.

Ще з нового – це те, що при розрахунку розміру грошової компенсації відтепер буде враховуватися наявна у володінні відповідних осіб житлова площа.

Для отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення до департаменту соціального захисту населення міської ради надається заява та копії наступних документів:

документа, що посвідчує особу;

пільгового посвідчення;

довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності та постанови військово-лікарської комісії (особами з інвалідністю);

довідки про безпосередню участь загиблої (померлої) особи в бойових діях на території інших держав, виданої військовим комісаріатом;

документів, що посвідчують родинні стосунки між заявником і особою, яка загинула (пропала безвісти), померла, між особою з інвалідністю і членами її сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, та які разом з ними перебувають на квартирному обліку;

довідки про взяття заявника та членів його сім’ї на квартирний облік;

рішення про включення особи з інвалідністю до списку громадян, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень.

Також відповідно до змін виплата грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни буде проводитися в порядку черговості включення до списку громадян, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень: раніше було в порядку черговості взяття на квартирний облік.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: