Єдина в Україні цілинна ділянка степу знаходиться на Сумщині

20.05.2020

На Сумщині є єдина в Україні цілинна ділянка лучного степу лісостепової зони, якої протягом століть, а може й тисячоліть не торкався плуг. Це природній заповідник “Михайлівська цілина”.

Майже всі лучні в нашій країні степи розорані, але цю земельну ділянку від людського впливу вдалося повністю зберегти. Тільки тут можна побачити і відчути яка ж вона наша земля. Трава тут виростає в пояс і має просто фантастичний п’янкий аромат.

Заповідник «Михайлівська цілина» створений у 1928 році. Він розташований на території Лебединського та Недригайлівського районів в басейні річки Сула (біля с. Великі Луки Катеринівської сільської ради Лебединського району) та займає площу 882,9 га.

Тут ніколи не жили люди, і навіть війни не торкнулися цієї землі. З 1741 року ці землі належали графу Капністу, відомому конезаводчику. Він використовував цю ділянку для випасання своїх породистих рисаків. З приходом радянської влади земля стала державною, і тут був офіційно створений заповідник.

Протягом року степ змінює своє «забарвлення» не менше 10-ти разів.Флора нараховує близько 525 видів і починаючи з ранньої весни і до пізньої осені лучний степ стає неповторно красивим. Початок весни в степу проявляється барвами квіту брандушки різнокольорової, горицівіту весняного, сону широколистого. В травнi з’являються квiти волошки сумської, які утворюють в заповiднику яскраві килими. Під час цвітіння зіноваті руської степ охоплюють жовті кольори. А в кінці травня різнокольорових відтінків степу додають квіти чини панонської, анемони лісової, пiвникiв угорських, шолудивника степового.

«Зараз саме час відправитись на прогулянку до Михайлівської цілини на велосипеді. Але не забувайте, що відвідувати заповідник можна тільки в межах еко-стежок та з дозволу адміністрації заповідника. Завжди поводьтеся у заповіднику дуже обережно, там не повинно залишатися ніякого впливу людини. Нам треба зберегти цю красу для наступних поколінь», — повідомляє відділ промоції та туризму Сумської ОДА.

За довідками звертатися за тел.:(0542) 771701 та https://www.facebook.com/zapovidnyk.tsilyna.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: