У Сумах використані маски та рукавички викидають на відкритий полігон

20.05.2020

Медичні маски та гумові рукавички, які використовують поза межами медзакладів у Сумах, не утилізують, а везуть на полігон. Лікарні міста мають договори зі спецпідприємствами, що утилізують такі відходи, передає suspilne.media.

Усе сміття, яке збирається в Сумах, вивозять на полігон у Великому Бобрику, за 30 км від обласного центру. Саме туди нині везуть і використані засоби індивідуального захисту містян, говорить директор підприємства, що опікується полігоном. «У мене утилізації, як послуги, немає. Лише — захоронення ТПВ, яке привозять з міста. Якщо в пакеті, який приїхав на полігон, була маска, то ми її захоронили, як і інші ТПВ. Окремо рейсів з масками чи рукавичками до мене не приїжджає, бо я не маю права на утилізацію», — розповів директор КП «Сумижилкомсервіс» Богдан Здєльнік.

Про правила викидання засобів захисту розповіли у Держпродспоживслужбі. «Вірус може виживати на тканинах до 8 годин, тому ми кладемо маску в поліетиленовий пакет. Якщо у нас одноразова маска чи рукавички, то викидати в урну безпосередньо не рекомендується. Ми знімаємо маску зовнішньою частиною всередину, загортаємо в листок паперу і викидаємо в урну. Протягом того часу до очищення вірус в ній інактивується, і далі буде безпечне видалення. Суб`єкти господарювання, великі магазини, збирають в окрему ємність, пакет, і також цей час проходить, і його безпечно видаляють. Вони не становлять небезпеки», — розповіла начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби на Сумщині Валентина Тищенко.

Чи безпечно для довкілля викидати маски — говорить еколог Сергій Шевченко: «Якщо їх викидають у сміттєвий бак, то їх на полігон відвозять і утилізують там. Тут немає проблем. Це, коли починають спалювати, то виділяються такі речовини, як діоксини».

Як поводяться із засобами захисту медики — розповіли у дитячої лікарні міста. Пані Світлана – медична сестра, має справу з інфекційними хворими. «Після того, як оглянув лікар, і дитину відправили у відділення, він роздягається в передбаннику, приймає душ. Речі замочуємо. У нас є бокси два – один для комбінезонів, а інший — для використаних окулярів, шапочок, масок, рукавичок. Все замочується на півгодини. Потім прополіскується, збирається в пакети, і утилізується», — розповіла медсестра Світлана Соболева.

Востаннє з лікарні вивозили використані медичні відходи тиждень тому. «Всі шприци, всі системи, голки, рукавички підлягають такому виду утилізації. Договір із фірмою, що має на це ліцензію. Вивозять у залежності від накопичення, не рідше 2 разів на рік, а так — буває щоквартально. Зберігаються все в окремому приміщенні, доступу до якого немає стороннім особам», — розповіла головна медсестра дитячої клінічної лікарні Тетяна Шпірко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: