Майстриня про народну вишивку Сумщини: «Залежить від складності візерунка та швидкості пальчиків»

21.05.2020

У Сумському палаці дітей та юнацтва діє зразкова майстерня художньої вишивки та бісероплетіння. У ній навчаються 75 вихованок віком від 6 до 24-ох років. Усі вони зараз на карантині. Про те, як працюють дівчатка, які техніки вишивки використовують, а також, скільки часу потрібно, щоб створити вишиванку, розповіла керівниця студії Наталія Бабенко.

«В основному, дівчатка працюють з техніками, притаманними Сумській області. Щоб ми відрізнялись на конкурсах, на виставках, фестивалях. Ми приїжджаємо — і це є наш паспорт. Бачать — приїхали Суми, і всі наші техніки», — говорить Наталя Бабенко у коментарі «Суспільному».

«Слобожанська вишивка дуже різноманітна. Тут присутні і геометричні візерунки і рослинні візерунки. Рослинні візернунки притаманні вишивці на слобожанських сорочках. Це тамбурний шов, стебловий шов. У сучасних сорочках навіть використовують рушникові шви», — розповідає Тетяна Бабенко і показує роботи вихованиць студії. Вони усі зберігаються у музеї декоративно-прикладного мистецтва Палацу дітей та юнацтва.

Сорочки Лебединського району вишивали тамбурним швом, а на Тростянеччині та Охтирщині використовували настил по сітці.

Вишивка, притаманна Охтирському району

«Техніка качалочка — були знайдені візерунки на Недригайлівщині. Техніка «стародубська сітка» — на території Роменського району», — розповідає майстриня.

Вишиванка середньої складності виконується за місяць, рушник — від півроку до двох.

 «Все залежить від складності візерунка, величини роботи, і від швидкості пальчиків юних майстринь», пояснює пані Наталія.

Гердан — шийна прикраса з бісеру

Вихованки майстерні, окрім вишивання, ще й займаються бісероплетінням. Гердани роботи сумчанок купують у різних країнах світу.

Майстриня з Сум навчає створювати вишиванки з орнаментами Сумщини

Сумська майстриня Наталя Бабенко навчає своїх учениць традиційній українській вишивці. Каже, зазвичай вишивають візирункі, які притаманні саме Сумщині.Про особливості та відмінності вишивки розповіла Суспільному.

Опубліковано UA:Суми Четвер, 21 травня 2020 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: