На Сумщині «кусаються» ціни на полуницю

22.05.2020

У Глухові за кіло української полуниці підприємці правлять 145 грн.  Звичайно, що черги за ягідками немає, але й довго вона не затрималась. Кажуть, за декілька днів розпродали всю.

«Привозили небагато, бо товар не всім по кишені. Але завжди знаходяться ті, хто може себе побалувати», – зазначає продавчиня.

Підприємці пояснюють: висока ціна на полуницю, бо в закупці вона дорога. Причина цього – пошкоджений врожай на півдні. Зазначають, що коли в травні Херсонщиною прокотились заморозки, ягода вже достигала. Чимало почорніло, тому першої полуниці не так і багато. А коли фермери втрачають урожай, то покупці – гривні. Бо саме дефіцит і провокує високу вартість.

Ягідники прогнозують, що скоро, коли почнеться масовий збір полуниці, ціни мають піти вниз. Кажуть, буде десь 35-45 грн за кіло. Але, знову ж таки, якщо не нашкодить погода.

Фермери з Херсонщини зазначають, що головне зараз – більше тепла і сонця, тоді ягода набирає сили, гарно дозріває. Відмічають, якщо ж ітимуть дощі, то більшість врожаю набере вологи і його просто неможливо буде транспортувати, бо ще на полях почне перетворюватись на кисіль.

До речі, чи вистачить місцевої полуниці – теж питання. Багато хто з господарів жаліється, що до весни дожило мало стебел.

«У мене була чимала ділянка на городі. Ще з осені спланувала розсадити полуницю весною, бо в сезон то непоганий заробіток. Але я не те, що не розсадила, ще й половину втратила», – розповідає жителька Усівки Валентина.

Ті, у кого стебла більш-менш вижили, стикнулись з іншою проблемою: квіти з плодами зсередини виїдає шкідник, який серед населення має назву «альонка».

Що ж, чекати залишилось недовго – полуниця на городах і суниця в лісі зараз активно квітнуть.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: