На Сумщині громаді через суд повернули водопровід

22.05.2020

До Господарського суду Сумської області звернувся керівник Роменської місцевої прокуратури до відповідача Обслуговуючого кооперативу “Сулими-Джерело”, в якому просить визнати недійсним договір оренди, зобов’язати відповідача повернути територіальній громаді в особі Сулимівської сільської ради Роменського району Сумської області водопровід, що розташований в с. Коновали Роменського району Сумської області та стягнути з відповідача на користь Прокуратури Сумської області витрати по сплаті судового збору.

Встановлено, що між сторонами було укладено договір про безоплатне користування майном. Згідно із цим договором Сулимівська сільська рада передала підприємству водопровід балансовою вартістю 596 тис. гривень, в оперативне управління терміном на 15 років.

Прокурор в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що договір про безоплатне користування укладено з порушеннями ст. 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та ст. 5 Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності», тому наявні правові підстави для визнання договору недійсним та застосування наслідків недійсності шляхом зобов’язання повернути майно.

Осільки сільська рада не мала повноважень передавати відповідачу майно на праві оперативного управління, рішення про пропозицію передачі в оренду майна не приймалось, конкурс на право отримання об’єкта в оренду не оголошувався, суд дійшов до висновку, що сторонами в момент вчинення правочину не додержано вимог, які встановлені чинним законодавством.

З урахуванням викладеного, суд задовольнив позовні вимоги повністю.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: