Стало відомо, що показала перевірка забруднення річки Псел у районі Баранівки

26.05.2020

Державна екологічна інспекція у Сумській області відреагувала на допис користувача мережі Фейсбук, який розмістив відео з можливим забрудненням р. Псел в районі Баранівки — Луки в Сумах. На місце одразу виїхали працівники відділу інструментально-лабораторного контролю, які під час візуального огляду водного дзеркала р. Псел виявили розмиту білувату пляму.

Була відібрана проба для визначення показників складу та властивостей води. Наразі вже є попередні результати гідрохімічних досліджень, за якими вода у відібраній пробі повністю відповідає гранично-допустимим концентраціям (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення. Наприклад, встановлено, що вміст фосфатів та нітритів втричі менший за допустиму концентрацію, завислих речовин та нафтопродуктів – вдвічі, а хлоридів у 18 разів менше за ГДК. Відтак, хімічного чи біологічного забруднення води у Пслі в районі Баранівки не зафіксовано.

Крім того, 12 травня спеціалістами Інспекції були відібрані проби поверхневої води у 9 створах річки Псел: в районі мосту Харитоненка, в місці впадіння р. Сумка, в районі Харківського та Прокоф′євського мостів, вище та нижче скиду з очисних споруд КП «Міськводоканал», вище та нижче меліоративного каналу (випусків № 1, 3 ПАТ «Сумихімпром»), а також в районі мосту с. Старе Село.

За результатами лабораторних досліджень було встановлено невідповідність якості води за деякими показниками. Зокрема, у кожній із відібраних проб було встановлено перевищення рівня біологічного споживання кисню (БСК5) у 2,3 – 3,7 рази у порівнянні з ГДК.

У пробах, відібраних вище і нижче скиду з очисних споруд КП «Міськводоканал» та нижче меліоративного каналу, що сполучається з р. Псел, було зафіксовано незначне перевищення рівня хімічного споживання кисню (ХСК) – в 1,2 рази.

Загалом, за результатами лабораторних досліджень, найгіршу якість води тоді було встановлено у пробі, відібраній в районі скиду з міських очисних споруд: в ній майже в 1,5 разу перевищено вміст фосфатів та завислих речовин.  «Традиційно» виявили високий вміст нітритів – 0,4 мг/дм3, що 5 разів більше за норму, але поступово вниз за течією їх концентрація знижувалася.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: