На Сумщині нацгвардійці долучилися до благородної справи — донорства

28.05.2020

Через пандемію COVID-19 забезпечення компонентами крові є питанням державного значення. Тому Нацгвардія України ініціювала благодійну акцію «День донора». Протягом останніх двох місяців бійці військової частини 3022 з Шостки приходять до Сумського обласного центру служби крові, аби приєднатись до благородної справи.

Аби не порушувати карантинні норми нацгвардійці здають кров по 10 чоловік. Серед бійців є ті, хто мають донорський досвід, повідомляє  shostkanews.city.

Так, Ігор Росенко здавав кров понад 15 разів. А помічник начальника штабу військової частини Іван Веретенников — протягом останніх 15-ти років. Він є почесним донором України.

— Колись до мене звернувся товариш. У нього народжувала дружина і була потрібна кров. Я не відмовив. Пішов і здав. І так вже протягом багатьох років здаю кров та її компоненти, які так потрібні наші медицині. Для мене – це почесна місія.

Лікар-терапевт центру служби крові Наталія Мурашко, говорить нацгвардійці долучаються до донорства постійно. Компоненти крові розподіляються до обласних лікарень, онколікарні, шосткинскої ЦРЛ та міської дитячої лікарні.

У центрі служби крові закликають усіх небайдужих громадян підтримати акцію військовослужбовців та здати кров, аби хоч якось зменшити її дефіцит, викликаний пандемією.

— Карантин не відміняє ДТП, операцій, тощо. Необхідність у компонентах крові є завжди, а зараз особливо. Бо через карантин та відсутність транспорту чимало донорів просто не мали змоги доїхати до служби крові.

У центрі крові чекають і на людей, які вже перехворіли на коронавірус. У плазмі тих, хто вже здолав COVID-19 є специфічні антитіла, що допоможуть фармацевтам виготовити ліки для хворих на коронавірус, а також більше дізнатися про інфекційне захворювання. Зауважимо, що процедура може бути платною: за літр плазми центр крові вам заплатить близько двох тисяч гривень. Втім від цих коштів ви можете і відмовитися, здавши «ковідну» плазму безкоштовно.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: