У Глухові призначили нового воєнкома

29.05.2020

На посаду начальника Глухівського об’єднаного міського військового комісаріату призначено 48-річного уродженця Кролевця Сергія Харченка. Це вже вдруге доля закинула його саме у Глухів.

З 1998 по 2005 рік С. Харченко служив у місцевій військовій частині. Після її розформування працював начальником військкомату у Кролевці, був заступником військового комісара Сумського обласного комісаріату. Останнє місце роботи – 58 ОМПБ, де займав посаду начальника служби ВЧ А1376. Пів року перебував у зоні проведення ООС.

Воєнком зазначає, що першочергові питання і проблеми Глухівщини йому дуже добре відомі, бо неодноразово приїздив сюди з обласною перевіркою. Говорить, що завданням номер один для себе як керівника військкомату ставить організацію та забезпечення призову. Якщо тероборона, набір за контрактом виконуються на задовільному рівні, то на строкову службу – на дуже низькому.

За попередніми даними, призов на час карантину вкотре перенесений, і відправка строковиків планується на 15 червня. Глухівський об’єднаний міський військовий комісаріат уже направив повістки претендентам на службу. За поставленим планом, від міста та району має бути 35 юнаків.

Але, як зазначає воєнком, щоб зібрати цих людей, на медичну комісію треба завести більше 300 чоловік. За словами С. Харченка, основною проблемою організації призову на строкову службу залишається неявка юнаків за повісткою до військкоматів.

– Як показує практика, хлопців ніколи нема за місцем проживання. А батьки повістки їм не передають. Або просто не відкривають і не беруть їх, – говорить він.

Призовники Глухівського військового комісаріату будуть служити у ЗСУ, нацгвардії, прикордонній службах. Строки не змінились. Тим, хто має освіту спеціаліст, магістр, – це 9 місяців, для інших – рік.

Комісар наголосив, що призовники повинні пам’ятати про адміністративну відповідальність, яка наступає за неявку по повістках, і кримінальну, до якої приводить ухиляння від строкової військової служби. За словами С. Харченка, за кожний призов в області трапляються такі випадки. Так, у минулому році суд розглядав декілька справ у Сумах, були випадки в Білопіллі та Краснопіллі.

– Якщо ж призовник отримує кримінальну статтю, навіть умовно на 2 роки, то він звільняється від призову і переходить у розділ засуджених. Коли справа доходить до суду, то призовника із зали суду ведуть у військкомат і призивають, – коментує С. Харченко.

Комісар підкреслив, що строковики не відправляються в зону проведення ООС. Якщо військова частина туди іде, то вони залишаються на місці ППД.

Крім строкової, Глухівський військовий комісаріат продовжує набирати на службу за контрактом. Це можуть бути військові частини сухопутних військ (Глухів, Конотоп, Суми, Шостка), повітряні, військово-морські сили, високомобільні десантні війська, морська піхота, тощо. Держава забезпечує початкову зарплату за службу в розмірі 10,1 тис. грн. Тим, хто відправляється в ООС, за першу лінію додається 17 тис. грн, за другу – 6,5 тис. грн, передає НЕДЕЛЯ.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: