Власника кафе в Сумах оштрафували на півмільйона за неоформлених працівників

29.05.2020

Другий апеляційний адміністративний суд визнав правомірною постанову Держпраці про накладення на ФОП штрафної санкції за використання неофіційної праці. Відповідно до цієї постанови за допуск до роботи у закладі громадського харчування, кафе «Kashta resto & kafe» у місті Суми, чотирьох працівників без оформлення з ними трудових відносин підприємець має сплатити 446 760 грн.

Інспекційне відвідування було проведено у 2018 році на підставі ЗУ «Про основі засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», статті 259 КЗпПУ, Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та згідно з рішенням керівника Управління Держпраці у Сумській області за результатами аналізу звернень громадян в частині належного оформлення трудових відносин.

Під час відвідування кафе «Kashta resto & kafe», яке належить зазначеному ФОП, інспекторами праці Держпраці виявлено чотирьох працівників, допущених до виконання роботи без належного оформлення з ними трудових відносин. Одна із зазначених працівників – неповнолітня, яка, згідно наданого пояснення, навчалася у ДНЗ та перебувала в кафе у момент інспекційного відвідування на виробничій практиці на посаді офіціанта. До роботи у даному закладі її допустив ФОП, який і доручив виконувати вищевказану роботу, пообіцявши щоденно виплачувати заробітну плату. Інші два працівники працювали на умовах ЦПУ, але фактично виконувана ними робота відрізнялася від зазначеної в угодах. Окрім цього працівники підпорядковувалися правилам внутрішнього трудового розпорядку закладу. Відповідно до пояснень суб’єкта відвідування з одним із працівників кафе у нього були правовідносини як з фізичною особою-підприємцем. Проте такі твердження є недоречними, оскільки працівник на момент проведення перевірки вже не був ФОП.

За результатами інспекційного відвідування відповідальною посадовою особою Управління Держпраці у Сумській області було прийнято рішення про винесення постанови про накладення штрафу за використання неоформленої праці чотирьох працівників.

ФОП звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Управління Держпраці у Сумській області, в якому просив суд визнати протиправною та скасувати постанову Управління про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Не погодившись з таким рішенням суду першої інстанції, позивачем подано апеляційну скаргу. У свою чергу колегія суддів Другого апеляційного адміністративного суду перевіривши доводи сторін, дослідивши матеріали справи, прийняла рішення залишити апеляційну скаргу без задоволення, а рішення Сумського окружного адміністративного суду по цій справі без змін.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: