Глухівська міськрада приховує небезпечні відходи?

29.05.2020

Із засобів масової інформації Державній екологічній інспекції у Сумській області стало відомо про те, що у підвальному приміщенні Глухівської міської ради зберігається понад 2,5 тисячі відпрацьованих люмінесцентних ламп.

Ці відходи 1 класу небезпеки, нібито, збиралися протягом 2018 року від бюджетних підприємств та організацій міста Глухів. Проте, зазначено, що до цього часу вони зберігаються у цілком неналежних умовах.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про відходи» забороняється передавати чи продавати небезпечні відходи громадянам, підприємствам, установам та організаціям, якщо вони не забезпечують утилізації чи видалення цих відходів екологічно безпечним способом. Розміщення небезпечних відходів дозволяється лише у спеціально обладнаних місцях та здійснюється відповідно до ліцензійних умов щодо поводження з небезпечними відходами.

Враховуючи високу потенційну небезпеку як для довкілля, так і для здоров’я населення, яку створює неналежне поводження з небезпечними відходами, екоінспектори виїхали до Глухова. Законною підставою для позапланової перевірки Глухівської міської ради та її виконавчих органів стало здійснення контролю виконання припису Інспекції. Одним із пунктів зазначеного припису було і забезпечення належного контролю за додержанням юридичними та фізичними особами вимог у сфері поводження з виробничими та побутовими відходами відповідно до чинного законодавства.

Втім, спроба здійснити екоконтроль та перевірити достовірність інформації щодо незаконного зберігання відпрацьованих люмінесцентних ламп видалася марною. Заступник глухівського міського голови не допустив представників Інспекції до перевірки, посилаючись на норми Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Проте, цей Закон поширюється виключно на суб’єкти господарювання, якими ані міськрада, ані її виконавчі органи не являються, пишуть на сайті Держекоінспекції Сумської області.

У зв’язку з недопущенням екоінспекторів до проведення перевірки фактів незаконного поводження з небезпечними відходами, Інспекція звернулася до Головного управління Національної поліції у Сумській області з метою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: