До 100-річчя Сумського художнього музею: італійська скульптура «Мати з дитиною» з білого мармуру

01.06.2020

В експозиції Сумського художнього музею ім. Никанора Онацького особливої уваги глядачів заслуговує скульптура Альфонсо Мадзукеллі «Мати з дитиною» (Італія, 1890 – 1900-і рр.) з білого каррарського мармуру. Робота надійшла до Сум з Київського музею західного та східного мистецтва у післявоєнний період. Саме тоді директором музею була Олександра Іванівна Маршала-Чаловська, яка багато і плідно працювала над поповненням музейного зібрання.

Завдяки останнім дослідженням науковці музею дізналися про місце народження (в Мілані) та дати життя Альфонсо Мадзукеллі (1867(?) – 1931) – скульптора, професора анатомії, який також займався живописом. Основною темою його зацікавлень були станкові композиції жінок з немовлятами у бронзі та мармуру. Виставкову діяльність розпочав у 1881 р. Як скульптор-монументаліст працював з архітектором Агостіно Караватті.

Скульптура А. Мадзукеллі «Мати з дитиною» є зразком салонного мистецтва кін. ХІХ ст. Художник майстерно вирішує споконвічну тему материнства. Почуттями любові сповнені зображені, а усміхнені обличчя додають композиції надзвичайної виразності, теплоти й привабливої грайливості. На постаменті відбито авторський напис.

В образі італійської «мадонни» скульптор втілює благородну жіночність материнства. Композиційна пластичність форм силуетів скульптурної групи об’єднана в одне ціле й яскраво передає гармонію та радість буття.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: