На Сумщині підприємство оштрафували на 800 тисяч за нелегальних працівників

02.06.2020

За результатами інспекційного відвідування, здійсненого у 2018 році, за допуск до роботи семи працівників без оформлення з ними трудового договору ТОВ «МАЙЯ-2017» було оштрафовано Управлінням Держпраці у Сумській області на 781 830 грн. Наразі Другий апеляційний адміністративний суд визнав постанову про накладення штрафу правомірною.

Одним із основних видів діяльності зазначеного підприємства є виготовлення виробів із хутра. Інспекційне відвідування ТОВ «МАЙЯ-2017» було проведено Управлінням Держпраці у Сумській області у 2018 році. За результатами заходу державного контролю інспекторами праці встановлено, що відносини, які склалися між роботодавцем та його семи працівниками, котрі працювали на умовах цивільно-правового договору, насправді мали трудовий характер. А саме, зазначені особи підпорядковувалися внутрішньому трудового розпорядку підприємства, адже працювали у визначений час, роботодавцем здійснювався контроль за процесом роботи, а виконувана ними робота цілком відповідала основному виду діяльності підприємства. Зважаючи на зазначене, суб’єкт господарювання мав би укласти із цими працівниками трудовий договір, а не цивільно-правовий.

Особливими відмінностями між цими двома договорами є: виконання роботи особою на власний розсуд і ризик у разі укладення ЦПУ та соціальний захист держави, обов’язок роботодавця створити безпечні, гідні умови праці, гарантії в оплаті праці у випадку оформлення трудових відносин згідно з вимогами чинного законодавства про працю.

Таким чином, відповідальною посадового особою Управлінням Держпраці у Сумській області було винесено постанову про накладення на ТОВ «МАЙЯ-2017» штрафної санкції за використання неоформленої праці семи працівників. На момент скоєння порушення сума штрафу за одного неоформленого працівника становила 111 690 грн.

Не погодившись із рішення Держпраці, суб’єкт господарювання звернувся до суду з метою скасування постанови. Нещодавно Другий апеляційний адміністративний суд визнав постанову Управління Держпраці про накладення штрафу правомірною, підприємству відмовлено у задоволенні позовних вимог.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: