На Сумщині через порушення пожежної безпеки закрили школу

02.06.2020

Загальноосвітню школу у селі Підставки Липоводолинського району рішенням суду закрили і опломбували через порушення пожежної безпеки. У сільській раді шукають інвесторів, щоб усунути недоліки і зберегти заклад. Вартість робіт оцінюють у 2 мільйони гривень,  повідомляє «Суспільне».

«Якщо зараз на державному рівні буде прийнятий закон про те, що наповнюваність школи менше 50 дітей – державної субвенції не буде, наш сільський бюджет не витягне. Ці всі проблеми – вони були і в 18, і в 17, і в 19 році», — говорить сільський голова Андрій Воробйов.

Після перевірок у лютому 2020 року суд постановив закрити заклад. 25 травня вхід опломбували. У ДСНС переконані — у школі існувала загроза для життя і здоров’я людей, які в ній працюють і навчаються.

«Відсутність засобів пожежогасіння, невідповідність шляхів евакуації, порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання, відсутність технічних засобів, спрямованих на виявлення пожежі, оповіщення людей про пожежу та системи управління евакуюванням», — перераховує порушення начальник сектору управління ДСНС на Сумщині Артем Ніколаєнко.

Працюють у закладі 7 педагогів. У вересні до школи мають піти 32 дитини, з них п’ять першокласників.

Від березня цього року у школи новий засновник – Синівська громада. Раніше нею опікувався і фінансував район.

«На момент видання припису вже приймалися бюджети громад. Громади беруть майно, беруть забов’язання, давайте будемо до кінця чесними: забрали гроші, забрали повноваження – беріть і відповідальність», — переконаний голова Липоводолинської райдержадміністрації Іван Яременко.

Учнів і вчителів пропонують перевести до сусідньої Синівки, що за 3,5 кілометри, розповіла начальниця районного відділу освіти Любов Дмитрушко.

«Фактична сума коштів, яка виділялась, — майже 2 млн грн. Вартість навчання одного учня – 58 тис 591 грн», — говорить Дмитрушко. Вона вважає, що варто розглядати варіант переведення і колективу, і дітей до більшої школи.

З нею не погоджується Наталія Тарасенко, мама одного з учнів Підставської школи. Вона вважає, що дітям краще залишитися у тому закладі, який ближче до дому.

«По закону початкова школа повинна залишатись найближче до місця проживання – це є наша Підставська школа. Тому цей момент не влаштовує. У мене старший син, у 6 класі навчається, а молодший мав би йти у перший, але, так як не набралось діток, нам запропонували йти у Синівську школу», — говорить Наталя.

Родина вирішила залишити сина в дитсадку ще на рік, поки ситуація вирішиться. Жінка також переконана, що з підвезенням школярів до школи сусіднього села можуть бути проблеми, і побоюється, що, у разі відсутності транспорту, дітям доведеться добиратись до школи самотужки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: