Екзамени онлайн: як завершують навчальний рік сумські університети

04.06.2020

Сумські університети завершують навчальний рік переважно дистанційно. Приходять до вишів тільки ті студенти, перевірити знання яких онлайн – неможливо, або ж — на державні іспити, передає Суспільне.

Онлайн відбувається екзамен для п’яти груп студентів – випускників Сумського медичного інституту . Білет студенти отримують дистанційно і мають 5 хвилин на підготовку, потім відповідають викладачу. Яку оцінку виставити, приймає комісія, розповідає завідувачка кафедри внутрішньої медицини Людмила Приступа.

«Медицина все ж таки клінічна наука, на жаль, без клініки ми не можемо продемонструвати пацієнта чи прийняти навики. Ми це адаптували, завдячуючи нашим задачам ситуаційним, які наближені до клініки, задачам із невідкладної допомоги, і відповідь на які може продемонструвати клінічний рівень мислення нашого випускника», — пояснює Людмила Приступа.

Утім, дистанційно закінчуватимуть навчальний рік не всі, розповідає перший проректор університету Василь Карпуша.

«Це в тих випадках, коли треба перевірити практичні навички в лабораторії. Або там, де технології підсумкової атестації наближені до загальнодержавних норм. Наприклад, вступники в магістратуру «Право» складають єдине фахове вступне випробування за технологіями ЗНО», — сказав проректор.

У педагогічному університеті (СумДПУ) комплексний екзамен із психолого-педагогічних дисциплін і математики також онлайн.

«Ми розуміємо, наскільки це було складно і для студентів, і для викладачів, оскільки це не звична форма, але треба виходити із цього положення також. Але, замінити очне навчання неможливо, тим більше, що ми готуємо педагогів, і тут дуже важливо спілкуватися наживо», — сказала завідувачка кафедри математики СумДПУ Ольга Чашечникова.

В аудиторії запрошують тільки випускників для захисту робіт та тих студентів, які не мають постійного інтернет-зв’язку, — розповідає перший проректор СумДПУЛюбов Пшенична.

«Бакалаврів не так багато, тому дозволено залучати студентів і на навчання в університеті, і ми створюємо ці умови. Це для студентів, які не мають можливості такого постійного зв’язку. Це стосується і іноземних студентів. У нас всі іноземні студенти тут, і вони приходять згідно розкладу на заняття, але їх небагато – один-два, п’ять в групі», — розповіла Любов Пшенична.

У Сумському національному аграрному університеті (СНАУ) студенти двох факультетів — агротехнології і ветмедицини — ще закінчують сесію, і далі здаватимуть підсумкову атестацію онлайн.

«Навчальні практики у нас проходять у дистанційному режимі. Викладачі видають завдання, і студенти їх виконують. Що стосується виробничих практик, вони ще не розпочались, але будуть із середини червня, на наших полях, на свіжому повітрі, групи в межах 10 осіб», — пояснила завідувачка навчального відділу СНАУ Наталія Колодненко.

Студентка третього курсу Лейла Вишняк розповіла про свої враження від дистанційної освіти: «12 березня я прийшла додому з думкою, що можна розслабитися і не паритися з приводу навчання, але мої викладачі зробили максимум зусиль, щоб я, в принципі, не виходила з домівки, тому що була купа домашніх завдань та дедлайнів, до яких ми не були готові». Дівчина також говорить, що було складно і вона б хотіла повернутися до звичного стаціонарного навчання.

Останні іспити бакалаври у сумському аграрному університеті здаватимуть 30 червня.

Коли ж починати навчання наступного навчального року, сумські університети вирішуватимуть самостійно. Лист із такою пропозицією надійшов від Міністерства освіти. Усе через зміни термінів ЗНО. Тож, можливо, перші курси та магістранти приступатимуть до навчання у середині вересня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: