На Сумщині екс-поліцейський відсудив півмільйона моральної шкоди

07.06.2020

Охтирський міський суд Сумської області стягнув 500 тис. гривень морального збитку, заподіяного незаконними діями органів досудового слідства і суду. Про стало відомо з матеріалів провадження у ч. 2 ст. 15 і ч. 4 ст. 368 КК, пише 368.media.

У 2013 році працівник поліції був затриманий за підозрою в замаху на здирництво і отримання 6 тис. гривень хабара за не поміщення вилученого автомобіля на штрафний майданчик. Справа неодноразово розглядалася судом. Обвинувальні вироки переглядалися Апеляційним судом Сумської області та Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ та були скасовані у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону і справу відправили на повторний розгляд.

У лютому 2016 року чоловіка засудили до 2,5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади в правоохоронних органах строком на 2 роки. З березня по листопад 2016 року засуджений знаходився в СІЗО. У листопаді 2016 Верховний суд скасував обвинувальний вирок і звільнив екс-поліцейського з-під варти в залі суду. У січні 2019 роки після нового розгляду суд першої інстанції прийняв виправдувальний вирок, який апеляційний суд залишив без змін.

У свою чергу чоловік подав позов до держави на 3 млн гривень відшкодування моральної шкоди. Відзначається, що протягом майже 6 років він перебував під слідством і судом, довгий час був обмежений у вільному пересуванні як по території України, так і за її межами, 9 місяців провів у СІЗО, втратив роботу в органах внутрішніх справ. Мінімальна сума компенсації не могла бути менше 330,6 тис. гривень з розрахунку середньої зарплати в розмірі 4,7 тис. гривень за 70 місяців.

Суд задовольнив вимогу на 500 тис. гривень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: