У «Сумському морі» заборонили купатись і ловити рибу

11.06.2020

У Косівщині, що біля Сум, заборонили купатись і ловити рибу через нечистоти у воді. Таблички повідомляють про це на берегах Косівщинського водосховища. Усе – через несправність однієї з місцевих каналізаційних станцій, пише Суспільне.

Місцеві жителі розповідають, що нечистоти не відкачують, а вони течуть вулицею просто неба. Люди кажуть, що не працює одна з каналізаційних насосних станцій. А з колодязів нечистоти не відкачують.

«Прорили трактором канаву для того, щоб стікали нечистоти у верби, але все одно вони на грунті. Усе йде в грунт, в ставки, в озеро», — розповідає мешканець Косівщини Григорій Поляков. Він вважає, що при будівництві нових будинків у Косівщині не враховують потужностей каналізації, через що вона виходить із ладу.

Мешканець села Андрій Уроченко показує один із колодязів, який знаходиться біля каналізаційної станції. Вона — друга в селі та працює. За його словами, усі колодязі на три чверті або повністю заповнені фекаліями. Аби стоки не витікали на поверхню, люди самотужки добудовують резервуари.

Обидві каналізаційні станції, що у цьому районі села, знаходяться на балансі «Міськводоканалу», говорить виконуюча обов’язки голови Косівщинської сільради Оксана Степаненко. Вона розповідає, що минулого літа насосною станцією відкачували стоки, за що водоканал виставив рахунок — більше 70 тисяч гривень.

«Забирати на баланс сільської ради я не буду. Тому що вона стоїть на болоті. Там підземні води підступають. Це утопія», — вважає очільниця сільради.

Головний інженер «Міськводоканалу» Йосип Тисівський каже, що насосну станцію їм передали без каналізаційних мереж. Труби — на балансі сільської ради. А гроші за водопостачання та відкачування нечистот – собі не беруть.

«Була відмова від сплати коштів за обслуговування за перекачку стоків. Мережі не наші, а сільської ради. Із-за негерметичності самопливної каналізації, яка збудована по цих двох вулицях, вода грунтова потрапляє на станцію перекачки, і ми її перекачуємо. ФОП Литвиненко продає по лічильниках мешканцям, знову скажу приблизно, 100 куб м, а ми перекачуємо 700. Виникає питання: чому? Я йому кажу — поставте лічильник на стоки, як того вимагає закон. Проблема буде, поки не зроблять реконструкцію самопливних мереж, і поки мешканці не будуть скидати необліковану воду», — вважає Тисівський.

Що відомо

Косівщинське водосховище розташоване на річці Сумка, яка з боку Косівщини тече в місто Суми. У середмісті Сумка впадає у Псел. Площа водосховища — 132 га. Його також називають «Сумським морем». 2016 року також були проблеми з каналізацією в цьому селі та станом Косівщинського водосховища.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: