У селі на Роменщині після обробки полів хімікатами пожовкли дерева

12.06.2020

Мешканці села Коржі, що в Роменському районі, скаржаться на обробку полів гербіцидами. Лани знаходяться поруч з їхніми обійстями. Переписку з різними інстанціями щодо наслідків обробки хімікатами ведуть чотири роки. Останній раз поля тут обприскували у травні, передає Суспільне.

Місцевий мешканець Іван Іващенко показує волоський горіх, листя якого обсипалося. Він важає, що це — результат обприскування сусідніх полів кукурудзи. Його син Віктор Іващенко, за фахом лікар, розповідає: «Коли обробили в цьому році гербіцидами, застосували ацитохлор. Його строк дії – 2 місяці, 60 днів. Він лягає на поверхню і 60 днів він діє. На присадибній ділянці мого батька і по всій цій вулиці погоріла кропива, потім стали пропадати горіхи, потім став пропадати виноград. Зараз пішла спека, воно все випаровується і ми його вдихаємо».

Чоловік показує звернення до різних інстанцій, починаючи з 2016 року, у тому числі до Держпродспоживслужби. Там почали перевірку, розповіла начальниця управління фітоссанітарної безпеки Оксана Голінач.

«Товариство «Дружба-Нова» застосувало пестициди. Імовірно, це проходило без дотримання санітарних правил і постраждали рослини культурні, можливо якісь бур’яни, дерева, чагарники. В цього заявника працює комісія, ми домовилися, що будуть відібрані проби: зразки рослин та ґрунту. Ці проби будуть направлені на дослідження»,- розповіла Голінач.

Згідно з санітарними правилами, обприскування гербіцидами, говорить Оксана Голінач, допускається при швидкості вітру до 4 м/с і з урахуванням його напрямку. Відстань до населених пунктів має бути не менше 300 м. У Коржах поля з кукурудзою, що обробляються, знаходяться на відстані 20 м від людських городів.

Сільський голова Віктор Безштанько розповідає, що запрошував спеціалістів МНС, які проводили заміри радіації, які показали норму.

В мене особисто в сім’ї були хворі на рак, і в селі. Медики можуть це підтвердити, що наша територія завжди була з підвищеним рівнем захворюваності на онкологію. Дані земельні ділянки, біля яких ми знаходимось, обробляє ТОВ «Дружба-Нова». Безпосередньо я спілкувався із агрономами, із керівником регіонального підприємства, з їхніх слів у них є всі дозвільні документи на використання даного типу гербіцидів» , — розповів голова сільради.

За словами Оксани Галінач, 2020 року Держпродспоживлужба позапланово перевірила на дотримання санітарних норм 8 підприємств, 5 з них оштрафували. За українським законодавством, максимально можуть стягнути з кожного 250 грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: