«Отримуєш безмежне моральне задоволення», – донор із Сум з 10-річним стажем

14.06.2020

Сумчанин Олександр Шаповал – почесний донор України. До міжнародного Дня донора, який відзначають 14 червня, Суспільне розпитало Олександра про його досвід донорства, міфи та чи відмовся чоловік від шкідливих звичок.

Вперше Олександр зробив донацію 10 років тому. «Стався нещасний випадок з дитиною мого друга і ми здали кров. Дитина одужала», – розповідає він.

З того часу чоловік щомісяця здає плазму і кожні два місяці — кров. За весь цей час Олександр здійснив понад 90 донацій, здав понад 11 літрів крові та 41 літр плазми. Каже, здавати кров – не боляче. Процедура забору крові триває 10 хвилин, плазми – близько 40 хвилин.

Коли став донором, чоловік став уважніше слідкувати за своїм здоров’ям. Але відмовитися від усіх шкідливих звичок не зміг. «Та я ж нормальний чувак, що я взагалі пити перестав? Що це ви такі провокативні питання ставите. Ні, ну я ж не робот», – каже Олександр.

Щодо міфів відповідає так: «Єдиний міф, який я пам’ятаю і який стримує багатьох людей, це міф про те, що можна заразитися або отримати якусь інфекцію під час переливання крові чи донації. тут все стерильно, все розпаковується при вас і будь-яке потрапляння інфекції просто не можливе».

Олександр здає кров як адресно, так і в спільний банк крові. «Якщо говорити про адресні донації, то це донації для дитячої онкогематології», – додає Олександр.

5 питань донору

Сумчанин Олександр Шаповал – почесний донор України. Вже 10 років чоловік здає кров та плазму

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: