З’явилися фото нового торгового комплексу, який хочуть побудувати біля універмагу «Київ»

15.06.2020

Фото проєкту нового торгового комплексу «Набережний», який хочуть звести на вул. Набережна р. Стрілка на місці нині існуючого речового ринку, оприлюднили у фб-групі Сумы — История города / Суми — історія міста.

Нагадаємо, сумський архітектор Едуард Головін так презентував проєкт майбутнього комлексу:

«Місто Суми засновано на злитті трьох річок — Стрілка, Сумка і Псел. Мало хто знає, особливо із молоді, що річка Стрілка до 70-х років минулого століття протікала відкрито. Зараз річка тече в колекторі, про її існування нагадує лише назва вулиці «Перша Набережна р. Стрілки».

Передпроектна пропозиція формування кварталу від універмагу «Київ» до проволку Терезова будується на ідеї присутності води. Водна течія з хвилями і виром відображена в архітектурних формах. Ідея присутності річки підкреслена об’ємно — просторовою композицією забудови кварталу.

Аналіз пішохідних і транспортних зв’язків показав, що один із найбільш інтенсивних напрямків руху — вздовж русла річки Стрілка. Було прийнято рішення про створення пішохідного бульвару, на тому місці де тече річка. Пішохідний бульвар є головною композиційною віссю продольного напрямку, а менш значна поперечна вісь сформована вхідною групою.

Вздовж головної вісі двоповерхова забудова має хвилясте покриття — ця форма винахід іспансько — швейцарського архітектора сучасності Сантьяго Калатрава.

На перехресті вісей утворився вир у вигляді водяної воронки з внутрішнім двором і рестораном на третьому поверсі, яких має розкриття в середину цього двору.

Покрівля на рівні другого поверху використовується для тимчасового паркування автомобілів. Наявність даної парковки частково вирішує проблему паркування автомобілів в даному кварталі та створює комфортні умови обслуговування покупців з рівня другого поверху.

Для забудови даного кварталу пропонується залишити річку Стрілку в колекторі та побудувати монолітну плиту на укріпленій грунтоементними палями основі в якості фундаменту, на яку будуть спиратися металеві конструкції поверхів. Металоконструкції круглих колон та решітчастих перекриттів зменшать навантаження на фундаменти, в порівнянні з монолітом, та компенсують і розподілять нерівномірні зусилля в конструкціях. Відсутність несучих стін, крім коробів сходових кліток, дасть можливість вільно спланувати внутрішній простір та максимально облаштувати фасади склом.

Генеральним планом торгівельного комплексу «Набережний» запропоновано створити накриту пішохідну зону (пасаж) з відкритим внутрішнім двором, де обслуговування покупців передбачено із середини пасажу.

Дана концепція — це авторське бачення на організацію вільного (незабудованого) простору в центрі міста, яка розроблена за ініціативи та фінансової підтримки потенційних інвесторів (забудовників)».

И ещё немного о проекте нового торгового центра «Набержный»…

Опубліковано Сумы — История города / Суми — історія міста Пʼятниця, 14 грудня 2018 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: