На Сумщині археологи відновлюють поселення 14-го століття

15.06.2020

На території Тростянецької громади, у селі Зарічне (Боголюбове) планується створення історичного комплексу — відновлення поселення 14-го століття.

За історичну основу взята битва на Ворсклі в 1399 році. Село Зарічне (Боголюбове) Тростянецького району вважається місцем бою війська князя Литовського і його союзників із Золотою Ордою.

За даними історичних джерел, саме на середню течію річки Ворскла, це десь приблизно наша місцевість, був спрямований похід великого князя литовського Вітовта в 1399 році й тут повинна була відбутися переправа через річкуйі далі відбувалася знаменита битва на річці Ворскла.

У минулому році на території трьох городищ почали археологічні розкопки співробітники Інституту археології НАН України. Вони проводили розвідувальні роботи.

І ось знову археологічні дослідження продовжилися. З 15 червня археологи знову працюють. Їм допомагають місцеві історики — співробітники Музейно-виставкового центру «Тростянецький».

— У цьому році плануємо провести повномасштабні розкопки. Дуже цікаво досліджувати життєдіяльність першого посада городища, — розповідає Віталій Жигола, молодший науковий співробітник Інституту археології НАН України. — У нас є припущення, що цей посад був укріплений фортифікаційними спорудами. Можливо, на місці дороги, в якій ми зараз стоїмо, і в 14-му столітті також проходила дорога. Тут могли бути ворота, вежа, і розташований частокіл.

Сьогодні київські археологи зробили траншею паралельно дорозі. У ході пошарового зняття шарів ґрунту були знайдені фрагменти кераміки Х століття роменської культури і фрагменти кераміки давньоруського часу.

Археологічні розкопки триватимуть два тижні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: