У центрі Сум почистять частину річки Сумки

16.06.2020

Розчистити зарості річки Сумки планують у Сумах на ділянці від мосту на вулиці Горького до мосту на проспекті Шевченка. У планах Департаменту інфраструктури міста також ремонт гідроспоруди під мостом на проспекті Шевченка, повідомляє Суспільне. 

Уже оголошені тендери на розробку проєктно-кошторисної документації, розповів директор Департаменту інфраструктури Олександр Журба. Оскільки такі роботи пов’язані з екологією, то до розробки долучають дослідження впливу на довкілля. Процес створення документації, сказав Журба, триває до чотирьох місяців.

«Як тільки проєктно-кошторисна документація буде зроблена, то одразу вже будуть виділятися на це гроші і будемо працювати. Кошти на проведення тендерів на проєктну документацію, вони виділені. Це не такі вже значні кошти. Але ж кошти під проєкт будуть виділені тоді, коли буде проєктно-кошторисна документація», — пояснив директор департаменту.

Скільки коштуватиме очищення річки — Олександр Журба не назвав. Сама ж робота з очищення буде не раніше вересня-жовтня 2020 року.

У регіональному офісі водних ресурсів самих документів ще не бачили. За словами заступниці начальника цього офісу Олени Вакарчук, таке очищення дасть ефект максимум на 3-5 років.

«Таке локальне очищення для річки особливого рятувального ефекту не дасть. Швидше за все, у міста є певні кошти, і тому в центральній частині міста, особливо там, де розширене русло, яке взято у граніт, хочуть, щоб воно мало естетичний вигляд. Але потрібно починати не з розчищення, а з реконструкції гідротехнічного спорудження, яке знаходиться під Шевченківським мостом. А потім займатися вже очищенням самого русла», — вважає Вакарчук.

Вона також сказала, що, оскільки перед Сумами на цій річці розташоване Косівщинське водосховище, яке в поганому стані, то чищення річки буде мати лише короткочасний ефект.

Доцент кафедри прикладної екології Сумського державного університету Сергій Шевченко говорить, що разом із колегами досліджував річку Сумку в 2017 -2018 роках. Замовником тоді була міська рада. На це їм виділили 160 тисяч гривень.

«Проблема полягає у тому, що річка яку ми зараз спостерігаємо, не є річкою. Вона є звичайною канавою, яка дуже повільно тече. Вона бере початок із Новоолексіївки і простягається територією Сумського району. На протязі цієї річки сім ставків руслових. Тут потрібно братися за всю річку від Новоолексіївки, проводити інвентаризацію ставків (які потрібні чи не потрібні). Не потрібні – розкривати дамби, відновлювати водотік, ліквідувати Косівщинське водосховище, воно не потрібне, воно підмиває дамбу», — вважає науковець.

Читайте також: Сумчан турбує сморід від річки Сумка

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: