Обвинувачений у подвійному вбивстві сумчанок може вийти на волю

16.06.2020

Вчора, 16 червня, Сумський апеляційний суд направив до Верховного суду подання про направлення на розгляд до іншого суду матеріалів кримінального провадження, які надійшли до апеляційного суду, за апеляційними скаргами захисника обвинуваченого та обвинуваченого на вирок Ковпаківського районного суду м. Суми, яким чоловіка було засуджено до довічного позбавлення волі за вчинення ним у 2005 році двох умисних вбивств, крадіжки, грабежу та незаконного заволодіння документами.

Така ситуація склалася у зв’язку з неможливістю утворити в Сумському апеляційному суді склад суду для перегляду особі ухваленого вироку: із п’яти суддів, які працюють в судовій палаті з розгляду кримінальних справ, троє відповідно до вимог КПК України не можуть приймати участь у розгляді даного кримінального провадження, оскільки 11 червня 2020 року ними були розглянуті матеріали справи за апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми про закриття Головним управлінням Національної поліції в Сумській області кримінального провадження, в рамках якого орган досудового розслідування мав перевірити факти застосування до обвинуваченого на етапі досудового розслідування незаконних методів ведення слідства.

Варто зазначити, що розгляд даних матеріалів справи, має суттєве значення для перегляду обвинуваченому вироку в суді апеляційної інстанції. В першу чергу тому, що кримінальне провадження, в рамках якого орган досудового розслідування мав перевірити факти перевищення влади та службових повноважень з боку працівників правоохоронного органу, було відкрито прокуратурою Сумської області у березні 2017 року на підставі листа урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) після прийняття ЄСПЛ рішення на користь обвинуваченого, в якому було встановлено порушення Україною статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (Заборона катування). На цьому ґрунті Верховним судом України вирок особі було скасовано, а дане кримінальне провадження направлено до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.

По-друге, суд першої інстанції, вдруге ухвалюючи для обвинуваченого довічне позбавлення волі, у своєму вироку враховував та посилався на постанову начальника відділу слідчого управління ГУНП в Сумській області про закриття кримінального провадження, в рамках якого перевірялися факти і не було виявлено перевищення влади та службових повноважень з боку працівників міліції.

Разом з тим, у ході розгляду матеріалів даної справи апеляційним судом було встановлено ряд порушень з боку працівників правоохоронних органів, а саме були порушені правила підслідності. Так, прокуратура Сумської області через два роки після відкриття нею даного кримінального провадження, у зв’язку з ліквідацією в її структурі слідчого відділу, подальше досудове розслідування відносно працівників правоохоронних доручила вести ГУНП в Сумській області, чим поставила під сумнів неупередженість та всебічність такого досудового розслідування, оскільки для цих цілей, а саме розслідуванню злочинів працівників правоохоронних органів, у березні 2016 року було створено Державне бюро розслідувань. У зв’язку з цим, постанову начальника відділу слідчого управління ГУНП про закриття кримінального провадження відносно працівників правоохоронного органу колегією суддів Сумського апеляційного суду було скасовано, а матеріали кримінального провадження направлені до прокуратури Сумської області для організації досудового розслідування.

Саме тому, що в розгляді даних матеріалів справи участь брало троє із п’яти суддів, які працюють в судовій палаті з розгляду кримінальних справ, й виникла необхідність направлення з Сумського апеляційного суду до іншого апеляційного суду матеріалів кримінального провадження за апеляційними скаргами захисника обвинуваченого та обвинуваченого на вирок Ковпаківського районного суду м. Суми, — йдеться на сайті Сумського апеляційного суду.

Нагадаємо: 9 серпня 2005 року приблизно о 21 годині чоловік напав на іншу свою знайому у вітальні її квартири. Поваливши потерпілу на підлогу, лівою рукою затулив їй рота, щоб та не кричала, і щоб подолати її опір наніс кілька ударів кулаком правої руки в голову. Після цього дівчина  вирвалася від нього і, кличучи на допомогу, намагалася втекти у кімнату квартири, однак чоловік наздогнав її там, повалив на підлогу обличчям вниз і долонею лівої руки затулив їй рота і носа. Кулаком правої руки чоловік наніс кілька ударів в область голови, внаслідок чого вона втратила свідомість, та продовжував перекривати долонею лівої руки її дихальні шляхи. Внаслідок цього дівчина померла. Після цього чоловік заволодів її майном: DVD-програвачем, акустичною системою, сабвуфером, дистанційним керуванням та мікрофоном до системи караоке, мобільним телефоном, магнітофоном, дистанційним керуванням та  DVD- і аудіо-дисками Крім цього, спортивною сумкою, чоловічим джемпером, золотим браслетом та 50-тьма гривнями. Загальна вартість викрадених речей склала 2400 грн. Також вбивця забрав паспорт  і військовий квиток її чоловіка. Після цього навів порядок у квартирі, а труп дівчини поклав у диван, заваливши його зверху книгами, журналами, взуттям, предметами одягу та іншими речами, які були у квартирі. У подальшому чоловік продав викрадені речі, отримавши за них 270 грн…

З деталями справи читач може ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 1-5/2006.

Ще у 2006-му Євген Тимченко уже був засуджений до довічного позбавлення волі. Але через 10 років його справу розглянув Європейський суд з прав людини, який вирішив, що із Тименком жорстоко поводилися працівники міліції. Європейський суд з прав людини вважає, що той факт, що національні суди у цій справі «не вилучили з доказової бази зізнавальні показання, зробило провадження в цілому несправедливим».

Строк притягнення Тимченка до кримінальної відповідальності закінчується менше ніж за два місяці. Якщо до того часу суд не винесе вирок і той не набере законної сили, Євген Тимченко вийде на волю. Так як суд не зможе його засудити більше, ніж на 15 років, цей термін закінчується у серпні цього року.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: