Майже половина колективу дільничних Білопілля — дівчата

17.06.2020

Щороку 18 червня дільничні відзначають своє професійне свято – День дільничного офіцера поліції. Ця професія по праву вважається однією з найвідповідальніших та найважчих. Адже обов’язків у дільничних дуже багато: дільничний має захищати інтереси, права і свободи як окремих громадян, так і держави тощо, дбати про безпеку та порядок на території обслуговування, проводити превентивно-профілактичну роботу з різними верствами населення, аби не допускати вчинення правопорушень, особливо відносно пенсіонерів та осіб похилого віку.

Своє професійне свято відзначає і колектив сектору превенції Білопільського відділення поліції. Про його роботу з нагоди свята  bilopillia.city розповів начальник Едуард Дойненко.

В колективі сектора працює вісімнадцять правоохоронців, із них — тринадцять дільничних офіцерів поліції: чотири старших дільничних і дев’ять дільничних.

— У нашому колективі, окрім представників сильної статі, працюють і дівчата. Коли я тільки-но прийшов працювати до райвідділу тоді ще міліції, у колективі було 24 дільничних інспектори. Пізніше штат скоротився до 17. І серед них у ті роки було в середньому дві жінки. Зараз із 13 дільничних – п’ять представниць прекрасної статі. Вони є справжньою окрасою нашого колективу. Це Марина Терещенко, яка працює в секторі з січня 2019 року, Аліна Петленко – з квітня 2019, Дар’я Іванова – з липня 2019, Юлія Яценко та Любов Максименко, які прийшли до сектора превенції у лютому 2020 року.

Колектив нещодавно поповнила і курсантка Валерія Більченко, яка також іде на дільничного і нині проходить практику в Білопільському ВП. Крім того, у нас також працює інспектор сектору превенції Олена Радченко, яка займається підняттям іміджу дільничних, взаємодією з органами місцевого самоврядування, державної влади, ЗМІ та іншими установами й організаціями, — говорить Едуард Дойненко.

Як зазначив керівник, жіночий колектив сектора превенції досить молодий, суттєвої практики немає, але дівчата тут «бойові»: працюють, розкривають злочини. Неодноразово була заохочена за свою службову діяльність на території обслуговування за вжиття ефективних превентивно-профілактичних заходів Марина Терещенко. Так, на початок червня 2020 року вона особисто встановила 10 осіб-правопорушників, які вчинили кримінальні правопорушення і за якими відкрито кримінальні провадження. Восьми особам-правопорушникам було повідомлено про підозру, і вказані кримінальні провадження направлені до суду.

Одну третю Білопільського району, а саме Миколаївську ОТГ, обслуговує один дільничний офіцер поліції «слабкої» статі Аліна Петленко, оскільки її старші колеги – старший дільничний офіцер поліції Олександр Буцьков та дільничний офіцер поліції Роман Іванцюк готуються до виходу на пенсію.

— Приємно, що маємо взаємодію і з мешканцями району, які за потреби допомагають нашим дільничним дістатися до віддалених населених пунктів, коли часом виникає така потреба, — говорить начальник сектору.

У колективі сектору превенції є і старожили, які несуть службу дільничними  уже не один рік: Роман Іванцюк, Олексій Моісеєнко, Володимир Кондратенко, Олександр Негреба, Ярослав Река.

Кого з колективу можете відзначити за найкращими показниками роботи?

— Якщо брати результати превентивно-профілактичної роботи, до трійки лідерів дільничних входять Марина Терещенко, Дмитро Скоробагатько та Олександр Негреба. Так, на початок червня у Скоробагатька і Терещенко по десять розкритих злочинів, у Негреби – вісім. Серед них – крадіжки, хуліганство, шахрайство, розтрата коштів, домашнє насильство та спричинення тілесних ушкоджень.

Які загалом маєте результати на початок червня місяця 2020 року?

— Усього наші дільничні встановили 62 особи, які вчинили кримінальні правопорушення, за якими відкрито кримінальні провадження. 43 особам повідомлено про підозру, кримінальні провадження направлені до суду. Якщо брати практичні результати роботи дільничних офіцерів, у порівнянні з іншими службами Білопільського відділення поліції, то на рахунку дільничних сектору превенції  — 40,2 % від загальної кількості кримінальних проваджень, за якими особу встановлено.

Крім того, дільничні виявили та задокументували 623 адміністративні правопорушення (62,3 на одного дільничного). В області цей показник складає 49,6. Шість кримінальних проваджень направлено до суду щодо домашнього насильства.

На Вашу думку, які якості мають бути у дільничного, аби його робота була максимально ефективною?

— Основне – це вміння спілкуватися з людьми, незалежно від того, хто твій співрозмовник – посадовець, пересічний громадянин, людина з психічним розладом чи особа, яка не раз переступала закон. До кожного з них дільничний офіцер повинен мати особистий підхід, вміти знаходити спільну мову і виділяти з розмови необхідну інформацію та шукати шляхи вирішення їхніх проблемних питань. По-друге – це зібраність і службова дисципліна, без якої робота дільничного просто неможлива.

На Вашу думку, як керівника, чи підходить робота дільничного для жінок?

— У будь-якому питанні завжди є як суб’єктивні моменти, так і об’єктивні. Вважаю, жінкам не надто підходить робота дільничного, а тим більше – для молодих дівчат. Їм би працювати слідчими, у дізнанні, кадровими працівниками чи де-інде… Адже часом у нас виникають ситуації, коли поведінка правопорушника може бути агресивною, неадекватною, вчиняючи правопорушення, він може застосовувати зброю чи інші предмети.

В таких ситуаціях і чоловіку-дільничному  непереливки, не те що дільничному-жінці, в той час як дільничний повинен вжити всіх поліцейських заходів для припинення правопорушення, а у вказаних ситуаціях, зазвичай,  дільничному-жінці буде важко це зробити. Та й правопорушники часто з перших хвилин спілкування не сприймають жінку-дільничного серйозно. Мовляв, та що вона може зробити? Жінка, слабка стать … Хоча це враження може бути досить оманливим. Та всі ці навички приходять із практикою, із досвідом, що напрацьовується роками. Кожен із нас колись починав свою трудову стежку, не знаючи та не розуміючи багатьох речей, які сьогодні здаються нам елементарними. Прийде досвід і до молодої зміни дівчат. Головне – бажання вчитися.

Чому ж тоді дівчата йдуть у дільничні, не запитували?

— Запитував. Говорять, що подобається виявляти правопорушників, розкривати злочини, працювати на території та спілкуватися з людьми. Тож, можна сказати, працюють за покликанням.

Вам, як чоловікові, важко керувати жіночим «квітником»?

— Звісно, певні моменти є. Адже часто з жіночою половиною колективу виникає більше запитань, ніж із чоловічою. Є такі питання, що, наприклад, у чоловіків зроду б не виникли, а от у жінок… Хоча, з урахуванням стажу і практики, у своїй роботі я не поділяю колектив на статі. Працювати на результат повинні всі однаково, як чоловіки, так і жінки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: