Лікар — про гіпертонію: «Багато пацієнтів потрапляють на стаціонар через легковажність — чекають, коли «саме мине»»

21.06.2020

На гіпертонічну хворобу сьогодні страждає багато людей незалежно від віку. Звичайно, не завжди вона призводить до інсульту та інфаркту, але майже завжди їм передує. Про те, як зрозуміти, що у вас гіпертонія, які її причини та чи можна лікуватися самостійно – у розмові з завідуючим відділенням терапії Глухівської міської лікарні Миколою Тимошенком.

  – Миколо Івановичу, я знаю, що до роботи завідуючим відділення терапії міської лікарні. Ви працювали у Шевченківській сільській амбулаторії. Розкажіть про той період своєї роботи.

– Так, дійсно після закінчення медичного університету за розподілом я був направлений у амбулаторію села Шевченкове Глухівського району. Той період був і хвилюючим, і відповідальним, і надзвичайно корисним. Де працювати лікарем – у сільській чи міській місцевості – це неважливо. Важливо ставитися до своєї роботи відповідально і чесно. Професію лікаря в селі поважають, тобі довіряють. Я намагався ту довіру не підвести.

Так, звісно, сільські амбулаторії не завжди достатньо забезпечені й укомплектовані. Я був молодим спеціалістом і спочатку не мав нічого, крім здобутих в університеті знань, фонендоскопа та набору деяких ліків. Проте дуже допомогала надзвичайно велика підтримка колективу амбулаторії, медиків районної лікарні та адміністрації села. Ну а те, яким я був спеціалістом, то вже треба запитувати в шевченківців.

  – Зараз ви – завідуючий терапією Глухівської міської лікарні. Скажіть, з чим найчастіше звертаються пацієнти?

– Перш за все, слід сказати, що тепер ми приймаємо пацієнтів тільки за направленням сімейного лікаря. Щодо найпоширеніших звернень – то це кардіологічні, серцево-судинні проблеми.

  – Зрозуміло, що в кожного пацієнта свої причини захворювань, а чи можна говорити про найпоширеніші?

– Звісно ж, у кожного вони свої. Але відразу скажу, що багато наших пацієнтів потрапляють до лікарні і через свою легковажність – до останнього не йдуть до сімейного лікаря, чекають, доки «саме мине», ведуть малорухливий спосіб життя, неправильно харчуються. А це все – шлях до проблем зі здоров’ям. Шкідливі звички, стреси, погана екологія, спадковість – причин може бути безліч. На жаль, як правило, люди жодним чином не контролюють свій стан здоров’я, доки не потраплять до лікарні. Та і в процесі лікування сподіваються на медикаменти, а про рекомендації лікаря часто забувають.

  – А що можна контролювати самостійно?

– У першу чергу – тиск та пульс. Хоча і норми можуть бути в кожного свої. Тут треба теж спочатку консультуватися з лікарем.

  – Гіпертонічна хвороба – чому вона розвивається?

– Я вже сказав, що причин може бути безліч. Але найпоширеніші тут – спадковість, паління, алкоголь, гіподинамія, високий рівень холестерину, ожиріння, порушення толерантності до глюкози.

  – А хто частіше хворіє на гіпертонію – чоловіки чи жінки?

– У чоловіків гіпертонія зустрічається частіше. З віком (як правило, 55 років у чоловіків, 65 у жінок) ризик її розвитку збільшується.

  – Які симптоми перепадів тиску?

– Симптомами артеріальної гіпертонії може бути нудота, запаморочення, сильний головний біль, кровотеча з носа, дзвін у вухах, важке дихання, помутніння в очах, біль у грудях. Якщо у вас є хоч один із цих симптомів – варто виміряти тиск. Не виключено, що він підскочив.

  – А коли гіпертонія стає діагнозом?

– Якщо підвищений тиск фіксувався лікарем декілька разів.

  – Наприклад, я – гіпотонік. І почуваю себе погано вже при тискові в 130…

– Так, це справді буває. Але медикаментозна терапія в цьому випадку не призначається. Тільки профілактичні заходи. Для всіх людей незалежно від «робочого тиску» безпечний поріг є однаковим: 140 на 90.

  – На якій руці правильно вимірювати тиск?

– Бажано на обох. Можливо, показники будуть різними (різниця буває до 10 мм), істинним вважається той тиск, який є вищим. Якщо він скаче, зверніться до сімейного лікаря. Спеціаліст визначиться, чи слід вас направляти на обстеження та стаціонарне лікування.

Своєчасне звернення до лікаря і правильний підбір терапії можуть значно уповільнити розвиток хвороби і ускладнень.

  – Але ж можна просто випити таблетку від тиску!

– Самолікуванням тут не можна займатися ні в якому разі. Слід приймати тільки призначені лікарем препарати. Усе дуже індивідуально: у кожного свої показання та протипоказання. Для конкретного випадку і конкретного хворого є свої препарати «швидкої допомоги», які можна прийняти у випадку різкого підвищення артеріального тиску.

  – Які причини гіпертонічного кризу?

– Підвищитись тиск може через нерегулярний прийом гіпотензивних препаратів, надмірних фізичних навантажень, вживання алкоголю, паління, неправильної дієти, наприклад, великої кількості солі у споживанні. Це може бути реакція на стрес, погоду, зміни атмосферного тиску. Адже пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, зазвичай метеочутливі.

  – Якщо я себе нормально почуваю, це значить, що в мене немає гіпертонії?

– Багато людей не відчувають підвищеного тиску. А гіпертонія в цей час робить своє діло: від постійного напруження грубішає, ущільнюється стінка судин, стає менш еластичною. Для того, щоб виявити захворювання на ранніх стадіях, і проводять профілактичні огляди.

Повторюсь: справи покращення здоров’я слід довіряти лікарям, але слідкувати за ним треба самостійно.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: