Де купаються сумчани? 15 пляжів, яких «не існує»

21.06.2020

Коли дізнаєшся, що деякі міста України не мають жодної річки чи озера, починаєш більше цінувати Суми за досить велику кількість пляжів. Та виявляється, що офіційно у Сумах немає жодного місця, облаштованого для купання.

Жодним пляжем у місті департамент інфраструктури не опікується, окрім пляжу в Ганнівці. Він знаходиться біля храму за кінцевою зупинкою на Веретенівці. За словами начальником відділу благоустрою Сергія Наумова, кошти на будь-які роботи з підготовки пляжів не можна використовувати, поки вони не закріплені за департаментом. Тому в кращому разі чистотою та безпекою на них займаються орендатори землі або самі ж сумчани.

До вашої уваги 15 найбільш популярних  місць для купання.

Пляж «За чисті береги»

Якщо проїхати далі від пляжу на Луці, то знайдете інший. Цей пляж називають «косою», бо знаходиться на повороті річки. Місця тут чимало, а за чистотою дбає одноіменна громадська організація.

Велике Блакитне озеро

Блакитні озера складаються з малого та великого. Навколо великого можна знаходити чимало місць, щоб зайти в воду. Однак назвати їх пляжами не зовсім можна, оскільки їх чистять ще рідше, ніж у місті. Дістатися сюди можна на авто, велосипедом або навіть пішки.

Екстрим пляж (блакитні озера)

Дуже популярне місце серед сумчан, оскільки тут багато місця, є інфраструктура та пологий вхід у воду. Раніше вхід на територію був платний, але наразі за законом водойма має бути доступною.

Біля Зоряного на Баранівці

Пляжі перед початком міста можна вважати чистішими за міські, тому дитячі табори розташовуються в соснових лісах Баранівки та мають вихід до води на Пслі. Локація на скріншоті знаходиться біля табору Зоряний. Перед ним є пляж біля Орлятка, а після — поблизу Чайки. А місць, щоб просто спуститися до річки, ще більше. З недоліків: треба їхати громадським транспортом, на авто або велосипедом.

Тополянська

Якщо ви живете на Тополі або ж маєте власний транспорт, то можете відвідати цю локацію. Пляж піщаний.

Лука

Перед мостом на Баранівку можна звернути праворуч та знайти доволі великий пляж. Його облагороджують підприємці. У якому стані пляж зараз невідомо, однак у 2019-му його перекопували.

Робінзон

Навпроти пляжів на Криничній знаходиться локація з назвою «Робінзон». Тут є альтанки для пікніків та пологий вихід у воду. Плюсом є те, що високі дерева створюють достатньо тіні.

Псел на Криничній

Ті, хто живе в районі вулиці Прокоф’єва та Басів, може спуститися до Псла та знайти чимало місця для купання.

Біля Здибанки

Цей пляж знаходиться вище за течією від центру міста, а вода може бути чистішою через саму течію. Це місце полюбляють сумчани, тому в гарну погоду тут дуже людно.

Студентський пляж

Цей пляж розташований в міському парку. Останнім часом тут побудували доріжку та обладнали спортмайданчик. Пляж піщаний та достатньо великий, є дерева, щоб сховатися в тіні. З недоліків: сміття після пікніків, водойма немає течії — може бути різкий річковий запах.

Мамаївщина

Цей пляж знаходиться найдалі нижче за течією. На фото видно, що він облаштований: є пісок, лавки та шезлонги.

Чешка

Озеро Чеха розташоване близько до спальних районів Сум. Вечорами тут може бути досить людно. Через те, що тут легко можна влаштовувати собі пікнік, залишається чимало сміття, а смітники швидко наповнюються. Це зменшує задоволення від купання поряд з ними.

Екопарк Кустово

Пляж в екопарку розташований між «Мануфактурою» та «Студягою». Якість пляжу нам невідома, однак схвальних відгуків про локацію на Google Maps дуже багато.

Косівщина

На Косівщинському озері, або іншими словами, Сумському морі, раніше можна було купатися. Однак наразі купатися там заборонено.

Під мостом на Харківській

На цьому місці можна побачити переважно старших сумчан, які звикли до нього. Пляж має трав’яне покриття та дерева, як створюють тінь. Перевага — центр міста. Недоліки: шумно, невідомий стан берегу та води, наявність сміття.

Про безпеку відпочинку

Рекомендації Управління ДСНС України у Сумській області:

Пам’ятайте — відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах

Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях

Не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки

Не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах

Не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння

Не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас

Температура води повинна бути не нижче +17 °С

Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 — 5 хвилин

cukr.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: