Кролевчани живуть пліч-о-пліч із небезпечною рослиною

23.06.2020

У Кролевці буйно квітне одна з найнебезпечніших рослин, яка може завдати шкоди людині, – борщовик. Відповідні фото публікує 05453.com.ua.

Нагадаємо, листя і плоди борщовика багаті ефірними маслами. Дотик до рослин деяких видів цього роду може викликати роздратування і опік шкіри за рахунок того, що всі частини рослин містять фуранокумаріни – речовини, що різко підвищують чутливість організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщовик викликає, стикаючись зі шкірними покривами в ясні сонячні дні. Але щоб отримати опік, достатньо і нетривалого несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненого соком рослини. Як правило, на уражених ділянках шкіри виникає опік другого ступеня (пухирі, заповнені рідиною). Час прояви опіку — від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів.

Борщівник також є контактним і дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в п’яти метрах від рослини. Чим би не спричинено подразнення, головне, скоріше змити отруту з рук і інших частин тіла. Якщо реакція все-таки виникла — потрібно звернутися до лікаря.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: