Сумчанка з важкою формою ДЦП шукає навчальний заклад, де могла б здобути професію

24.06.2020

Сумська художниця Дар`я Безкоста, яка вже закінчила школу, мріє стати дизайнеркою. Зараз її мама Олена звертається до різних інстанцій, щоб продовжити навчання доньки. Дівчина з ДЦП — не говорить і не контролює своє тіло. Спілкується з друзями в інтернеті за допомогою планшету, набираючи літери пальцем ноги. Так само й малює свої картини, пише «Суспільне».

Після закінчення дев’яти класів Даша мріє здобути спеціальність «дизайн інтер’єру». Її мама Олена розглядає з методистами інклюзивно-ресурсного центру різні варіанти щодо того, яку спеціальність в училищі дівчина зможе отримати.

«Запропонували дві професії. Одна — в 16-му училищі – «маляр-штукатур», але в цій професії є години, які начитуються за спеціальністю «дизайнер інтер’єру». Інша професія – «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення». Це перше училище. Можна було б зробити для Дар’ї індивідуальний план навчання і на місцевому рівні вирішити, як би Дар’я могла навчатися, але мене засмучують ці всі професії, це не те, що хотіла і мріяла Дар’я», — говорить Олена.

Спеціальність, про яку мріє Даша, є у Сумському будівельному коледжі. За словами директора закладу Валерія Гриценка, держава не передбачила програму навчання для студентів, у яких важка форма ДЦП.

«У нашому навчальному закладі навчаються студенти з фізичними вадами, але вони різні. Таких прикладів, як у Даші Безкостої, ми поки не маємо. Ми повинні проконсультуватися і в Міністерстві освіти, і родина Даші теж, як бути, які можуть бути вирішені питання в майбутньому, як сформувати правильно, можливо, індивідуальний навчальний план для цієї дитини. Беручи до уваги її талант, надати допомогу в оволодінні і розвитку її знань, які вона має і повинна мати по державному стандарту», — говорить директор коледжу.

Тепер Олена Безкоста має намір звернутися до Міністерства освіти для розробки індивідуальної програми. А ще Дар’я має пройти медичну комісію і отримати відповідну довідку для вступу, що коштує близько півтисячі гривень.

«Навчатися буде Даша, визначаться зараз з професією, з інклюзивно-ресурсним центром, ми зараз визначимось з індивідуальним планом, і я думаю, що ми розпочнемо заняття 1 вересня. У нас є такі діти, навчаються. У нас є 2 групи в 16-му училищі, в 24-му училищі. У нас діти навчаються з різними хворобами після спеціальних шкіл, після шкіл-інтернатів. Тобто, у нас такий досвід є організації навчального процесу», — розповіла директорка департаменту освіти Сумської облдержадміністрації Вікторія Гробова.

Картини Даша малює пальцем ноги. У неї відбулося півтора десятки персональних виставок. У 2013 році стала лауреатом всеукраїнської премії «Гордість країни» в номінації «Сила духу».

Фільм про Дашу зняла українська режисерка Наталія Бабенко. Він називається «Народження митця» (Birth of an Artist). 2016 року картина отримала нагороду на американському фестивалі «New Hopе».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: