На Сумщині встановили нові пам’ятники воїнам-визволителям

24.06.2020

На Глухівщині в селі Товтодубове встановили нові пам’ятники герою Радянського Союзу Василю Жеребцову та 12 невідомим солдатам.

Пам’ятний захід проходив сьогодні, 24 червня, на сільському цвинтарі, де і поховані герої. Як повідомила Бачівський сільський голова Лідія Ющенко, тут і раніше були пам’ятники, але старі. Тому вирішили, що вони потребують оновлення. З бюджету сільської ради виділили 25 тис. грн., ще стільки ж додав районний бюджет, пише Неделя.

Біля могил полеглих було відслужено заупокійну літію. Також подвиг солдат вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти. Після чого, у Бачівському клубі пройшла концертна програма, присвячена всім воїнам-визволителям.

ДОВІДКА. Василь Григорович Жеребцов – гвардії майор, заступник командира 987-го стрілецького полку 226-ї стрілецької Глухівської дивізії. Він народився 8 березня 1915 року в с.Журавка, Еланського району, Волгоградської області.

З червня 1941 року був заступником комісара 28-го мотострілецького полку 8-ї мотострілецької дивізії. Воював на Західному, Сталінградському, Центральному, Воронізькому, Донському фронтах, учасник оборонних операцій під Києвом, Шосткою, учасник Сталінградської битви в званні заступника начальника політвідділу 63-ї стрілецької дивізії 21-ї армії. У 1943 році Жеребцова назначають заступником командира 987-го стрілецького полку 226-ї стрілецької дивізії 60-ї армії Центрального фронту. Майор Жеребцов вміло організував військові дії під час Чернігівсько-Прип’ятської операції. У критичні хвилини Василь Жеребцов не зволікаючи, вів бійців в атаку. Так було і 28 серпня 1943 року: радянські війська прорвали сильно укріплену оборону противника в районі Глухова. Батальйони, які очолював майор Жеребцов в жорстоких боях звільнила села Сопич і Бачівськ. 29 серпня він очолив військові дії двох батальйонів полку, отримавши наказ на прорив оборонних рубежів противника. Введені в прорив сили, за дві доби стрімко просунулися на 45 км. Так почався прорив військ Центрального фронту до Дніпра. В цих боях 29 серпня майор Жеребцов загинув смертю хоробрих. Його було поховано в селі Широке, а пізніше – переховано на Глухівщині. На батьківщині Василю Жеребцову встановлено пам’ятник, а Журавська школа носить його ім’я.

Звання Героя Радянського Союзу Василю Григоровичу присвоєно посмертно 17 жовтня 1943 року – за відвагу та мужність, проявлену в жорстоких боях за населені пункти Сопич та Бачівськ. Нагороджений орденом Червоної зірки, медалями «За відвагу», «За оборону Сталінграда».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: