Сумська міськрада звернулася до Верховної Ради щодо штучної зміни місцезнаходження комунальних підприємств

24.06.2020

Депутати Сумської міськради звернулися до Верховної Ради України та народних депутатів стосовно підтримки проєкту ЗУ від 24 лютого 2020 року №3118 “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ”.

У зверненні закликають звернути увагу на штучну зміну місцезнаходження комунальних підприємств, установ, організацій, щознаходяться на балансі Сумської обласної ради. Рішення підтримали 33 депутати з 38 присутніх.

На сайті Верховної Ради України 24 лютого зареєстровано проєкт Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ”.

4 червня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу цей проект у першому читанні з запропонованими змінами, що унеможливлюють зміну місця реєстрації в одноосібному порядку комунальних підприємств, установ, організацій районними та обласними радами.

Наразі на території міста знаходяться 38 підприємств, установ та закладів, які не змінюючи фактичного місцезнаходження, сплачують податки до інших бюджетів Сумської області. Так, бюджет Сумської міської ОТГ другий рік поспіль втрачає надходження у вигляді ПДФО у сумі 70 мільйонів гривень. У той же час місцеве самоврядування залишається відповідальним за реалізацію прав громадян міста на освіту, охорону здоров’я, соцівльну допомогу, забезпечення систем життєдіяльності населених пунктів, благоустрою.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: