Жителі села Хотінь на Сумщині протестують проти встановлення вишки мобільного зв’язку

25.06.2020

На Сумщині в селі Хотінь люди виступають проти встановлення вишки мобільного зв’язку на одному з місцевих підприємств. За словами селищного голови Миколи Торяника, її зводять без дозвільних документів. Люди зібралися в центрі села, щоб висловити свої думки щодо цього, передає «Суспільне».

За словами мешканки села Алли Сусловець, вишку монтують поряд з її городом: «Ця вишка — за 30 м від моєї хати. Я, коли відкриваю очі, переді мною стоїть вишка. Мало того, тут ще пилорама, дзижчить день і ніч, і дим іде, відкрити вікна неможливо».

У цьому місці — три вишки недалеко одна від одної, показує інша мешканка Хотіні Валентина Мачук: «Ми сьогодні вийшли сьомий раз. Ми їх (керівників підприємства — ред.) запрошували до себе теж приїхать. Наші городи поруч, на городах нічого нема, ні яблук, квіти, і ті пропадають. А діти, школа поруч…».

Про те, що у селі встановлюють вишку, розповідає селищний голова Микола Торяник, він дізнався телефоном від місцевої депутатки. За його словами, у сільській раді рішення про встановлення не приймали.

«Селищна рада, виконавчий комітет, депутатський корпус, і всі — не в курсі. Ми проти цього будівництва. В агрофірмі «Лан» стоїть ця вишка на майстерні, в Сумах стоїть на районі, та вони платять податки, і ви повірте мені, не малі, майже 20 тис. платять в місяць. Невже б ми не надали територію для того, щоб ці кошти йшли у бюджет сільської ради», — розповідає Микола Торяник.

Вишку встановлюють у центрі села на території пилорами. Це приватне підприємство, земля приватизована.

«Вони не змінили цільове призначення земельної ділянки. Вона по публічній кадастровій карті рахується як землі промислові, а для будівництва вежі стільникового зв’язку повинні бути землі зв’язку», — говорить заступник голови Хотінської громади Дмитро Мальцев.

За словами представниці компанії «Vodafon» Інни Пояркової, вони орендують не землю, а частину нерухомого майна підприємства:

«Абсолютно все законно. У нас є декларація, у нас є договір оренди, якщо влада сільської ради вважає, що ми не маємо рації, давайте на законній підставі перевіряти наші документи, не питання, ми ж не проти. Ми надали в сільраду всі документи, вони у них є. Ми зверталися до сільради два роки тому, нам надали кілька земельних ділянок на розгляд, але виявилося, що в той час ця земля була за межами населеного пункту і відвести її було проблематично».

Чим селянам заважає вишка, не розуміє підприємець Сергій Демченко. «Якщо у людей буде кращий зв’язок, кращий інтернет, кому від цього буде гірше? Громада проти, тому що хтось їх налаштував проти. Якщо б ми порушували закон, не було б проблем. Я б з ними розірвав договір, і все б закінчилось, а якщо вони не порушують нічого, всі документи в них в порядку, в чому проблема, мені зовсім незрозуміло».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: