Суд повернув громаді майновий комплекс вартістю 396 тис. грн

01.07.2020

До Господарського суду Сумської області звернувся в.о. керівника Роменської прокуратури до відповідача – обслуговуючого кооперативу «Джерела Пустовійтівки» про визнання недійсним договору оренди та повернення нерухомого майна: водонапірної вежі,  свердловини та лічильника електроенергії, що розташовані в с. Пустовійтівка, Роменського району, що на Сумщині. Згідно із довідкою обслуговуючого кооперативу, балансова вартість зазначеного майна  станом на 01.01.2020 становить 327 тис. грн.

Прокурор в обґрунтування позовних вимог зазначає, що договір про безоплатне користування майном від 05.04.2017 року, укладений із порушенням закону, оскільки вимоги чинного законодавства не передбачають правових підстав безоплатної передачі комунального майна в користування суб’єкта господарювання, тому наявні правові підстави для визнання договору недійсним відповідно до ст.203, ст.215 Цивільного кодексу України та застосування наслідків недійсності шляхом зобов’язання повернути майно відповідно до ст.216 ЦК України.

Договір про безкоштовне користування майном укладено сторонами з порушенням ст.9 Закону України «про оренду державного та комунального майна» та ст..5 Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію суб’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності». Водночас обуслговуючий кооператив «джерела Пустовійтівки» визнав позовні вимоги в повному обсязі.

Суд прийшов до висновку, що наявні правові підстави для визнання вищезазначеного договору недійсним та задовольнив позовні вимоги, які є обґрунтованими та правомірними.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: